Flat-server til PC-pris

Blant flere servernyheter fra Fujitsu Siemens er en rackserver i 1 U høyde og halv dybde, med brukbare konfigurasjoner fra 14.000 kroner og oppover.

Maskinen er døpt Primergy L100 og er en av fire nyheter fra Fujitsu Siemens Computers innen Intel-baserte servere. Tre av nyhetene er beregnet på montering i rack. Dette begrunnes med den aktuelle trenden der bedrifter igjen ønsker å samle sine servere i datarom, og trenger stadig mer datakraft per areal. Følgelig må serverne gjøres så små som mulig.

L100 er spesiell fordi den er i halv dybde, altså på størrelse med for eksempel beskjedne rutere fra Cisco eller dedikerte servere fra Cobalt. Dimensjonene er tilpasset "telerack", og målgruppen er dem som ønsker en allmenn og forholdsvis beskjeden server for plassering i slike rack. Maskinen har én prosessor, med valg fra Celeron 800 MHz til Pentium III 1,2 GHz. Standard minne er 128 MB, maks er 1,5 GB. Det er plass til to disker, hver på opptil 80 GB. Maskinen er sertifisert for Windows NT 4.0 i variantene Server, Terminal Server og Enterprise, for Windows 2000 i utgavene Server og Advanced Server, Novell NetWare 5.1 og Linux i variantene SuSE og Red Hat. Konfigurasjonen til 14.000 kroner innebærer 128 MB minne og 40 GB disk. Med maksimalt minne og disk antydes prisen til rundt 30.000 kroner.

Samtidig med L100 er Primergy-serien fornyet med to andre rackservere og en gulvmodell i nedre prisklasse som med mindre justeringer kan monteres i rack.

L200 er i 1 U høyde og vanlig dybde, med de sedvanlige to prosessorene. Her er det to PCI-spor, tre disker på opptil 73 GB hver, dobbel lokalnettutgang med failover og DDE Raid. På forsiden er det en USB-utgang med tanke på framtidige anvendelser. Driftsprogramvaren gjør det mulig å fjerntenne en blinkende lysdiode både foran og bak på serveren, slik at det er lett å finne fram til den som krever fysisk vedlikehold. Standard minne er 256 MB, maks 4 GB.

Neste nyhet er P200, en rackserver i 2 U høyde med de samme grunnleggende egenskapene som L200. Minnekapasiteten er den samme. Det ekstra volumet er brukt til blant annet å doble disktallet til seks, og til fire PCI-spor i full høyde, i tillegg til de to i halv høyde. En annen finesse er anledningen til å bytte vifter uten å fjerne toppdekselet. En rack i full høyde kan romme inntil 23 P200 oppå hverandre, med 46 prosessorer og opptil en terabyte samlet lagringsplass.


Startprisene for L200 og P200 er henholdsvis 30.000 og 32.000 kroner. De er sertifisert for de samme operativsystemene som L100.

Den nye gulvmodellen er døpt F200. Teknikken svarer til L200 og P200. Kabinettet er utformet for å huse tilleggsutstyr for blant annet sikkerhetskopiering. Blir man lei av å ha maskinen som egen boks, kreves få grep for å montere den i rack, der den krever 4 U høyde. Konstruksjonen er beregnet på kunder som utvider utstyret i boksen etter hvert. I praksis, ifølge Fujitsu Siemens, er det få som benytter seg av denne muligheten. Skal man oppgradere på dette nivået, er det vanlig å kjøpe en helt ny server med de nyeste prosessorene, og disponere den gamle til andre oppgaver.

På driftssiden framhever Fujitsu Siemens sitt fjerndriftskort Remote Server Board, som gjør det mulig å kontrollere og omkonfigurere serverne fra en fjerntstående arbeidsstasjon.

Til toppen