Flere rydder plass til PC-en hjemme

Tidligere var hjemme-PC et luksusgode, mens det i dag er blitt en forutsetning for å opprettholde kontakt med venner og kjente. Dette sier Rune Johansen i Packard Bell NEC, som melder om økt salg i første kvartal.

Hjemme-PC leverandøren Packard Bell NEC Norden forteller at stadig flere skaffer seg hjemme-PC, og at den brukes mer enn tidligere. Selskapet tror flere nyttetjenester (som banktjenester, leksikonsøk, innlevering av selvangivelse) på Internett gir mye av forklaringen.

- Alt fra nye krav på skolen, til ansatte som tar med jobben hjem, fører til at hjemme-PC-en er i ferd med å bli en naturlig del av interiøret i norske hjem, sier informasjons- og markedssjef Rune Johansen i Packard Bell NEC.

Tall fra Norsk Gallup viser at over 1 million husstander har tilgang til Internett, og over 2 millioner personer er innom Internett i løpet av en måned.

- PC-en har rekordraskt blitt en vesentlig del av vårt privatliv. Det har fått konsekvenser for viktigheten av den. Tidligere så vi at en hjemme-PC nærmest var et luksusgode. I dag er det for mange en forutsetning for å opprettholde kontakten med venner og kjente. Derfor har den også fått en mer sentral plass i hjemmet vårt, sier Johansen.

I Norge har salget av hjemme-PC-er økt fra 2.850 maskiner i første kvartal i fjor til 3.100 maskiner i første kvartal i år.

I Norden samlet var det en nedgang i salget første kvartal i år sammenliknet med samme periode i fjor. I år solgte Packard Bell NEC 10.992 maskiner i første kvartal, mens tallet for samme periode i fjor var på hele 17.277.

- Dette er på grunn av et par veldig store organisasjoners hjemme-PC ordninger i Sverige i fjor, forklarer Johansen. Han sier også at noe av grunnen er at hjemme-PC markedet i Danmark nå er så godt som dødt.

- Det ble slutt på gunstige hjemme-PC ordninger i Danmark 1. januar i år. Tidligere kunne man ved hjelp av fradragsordningen få fra 40 til 60 prosent rabatt på hjemme-PC.

Ifølge Johansen er det Sverige som er det største hjemme-PC markedet. Litt over halvparten av maskinene selges der, mens Norge har stått for rundt 30 prosent.

Han forteller også at salget av hjemme-PC-er er syklisk.


- Når de fleste store bedrifter har fått hjemme-PC ordning går det gjerne to-tre år før de bytter PC. I Sverige er vi nå inne i bølge nummer to, mens denne sannsynligvis vil komme i Norge til høsten.

Johansen tror at de som nå kjøper en hjemme-PC ikke har de samme forutsetningene for bruk som de som kjøpte for tre år siden.

- Derfor velger de maskiner som hele familien kan bruke med en gang, sier han. Maskinene leveres med opptil 50 programvaretitler forhåndsinstallert, alt fra spill til leksikon, nettsurfing til anti-virus, og tekstbehandling til MP3.

Til toppen