Flere vil tilby Itanium med AIX

IBMs Unix for Power-prosessoren er portet til Itanium-plattformen, der den støttes av blant andre Compaq, Unisys, Acer og Bull.

IBM har samarbeidet med Intel og Santa Cruz Operation (SCO) om portingen. Det er dannet et eget OEM-råd der flere aktuelle leverandører av Itanium-maskiner er med. Blant dem som vil tilby Itanium-servere med AIX 5L som operativsystem, i tillegg til IBM selv, er Acer, Bull, Compaq, Hitachi, ICL, Samsung og Unisys.

Unix-sjef Andreas Haug i Bull-selskapet Integris Norge er blant dem som har stor tro på AIX 5L som system for store Itanium-baserte servere.

- AIX ble oppgradert til versjon 5L på Power-plattformen i midten av april. Itanium-versjonen som er klar nå, utnytter de avanserte egenskapene i denne prosessoren, og gjør det mulig å lage svært skalerbare og pålitelige systemer.

Han mener fordelene i forhold til alternativer som Windows og Linux er åpenbare.

- Den første 64 biters Windows-versjonen som Microsoft har lansert, må betraktes som et første forsøksprodukt. Foreløpig kan jeg ikke se at Windows og AIX befinner seg på samme bane i forhold til Itanium-plattformen. AIX er et system for driftskritiske applikasjoner. Der kunder har blandede systemer, fordi de trenger Windows av hensyn til interne brukere, er Windows henvist til ikke-driftskritiske applikasjoner. Dette mønsteret vil vedvare også der operativsystemene har prosessorplattformen felles.

I forhold til Linux peker Haug på overlegen skalering og håndtering av inn/utdata.

- På applikasjonssiden er det ingen grunn til å velge Linux i stedet for AIX. AIX leveres med alle Linux-bibliotek. Har du en Linux-applikasjon er det bare å rekompilere den til AIX. Den vil kjøre umiddelbart. Våre kunder på AIX 5L mottar to CD-er med en rekke interessante Open Source applikasjoner der dette biblioteket kommer til nytte.

Haug tror ikke pris er avgjørende.

- Det som teller for kunden, er oppetid og tilgang på applikasjoner. Å kjøre et kjent operativsystem reduserer risikoen ved overgang til en ny maskinvareplattform. På Power-plattformen har AIX erfaringsmessig en oppetid på 99,997 prosent.

Bull har nettopp lansert to Itanium-baserte systemer. Linux tilbys som alternativ på det minste, med inntil fire prosessorer. På det største, med inntil 16 prosessorer, tilbys ikke Linux, bare AIX og Windows.

Til toppen