Flerprosessor G4-råskinn på vei

Forsnakkelser på den internasjonale konferansen for Apple-utviklere viser hvor vanskelig det er for Apple å skjule den kommende flerprosessor-Mac-en.

En av de selsomste seansene på forrige ukes Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) i San Jose i California, var et såkalt FeedBack Forum for QuickTime. Forumet besto av et panel av QuickTime-utviklere og -teamledere som svarte på spørsmål om QuickTime fra utviklerne i salen. Spørsmålet om QuickTime på flerprosessor- maskin (på sjargongen kalt MP for "multiprocessor") kom selvfølgelig opp.

Imidlertid har tydeligvis alle hos Apple fått svært streng beskjed fra ledelsen (les: Steve Jobs) om å ikke si at flerprosessormaskiner faktisk kommer. På den annen side ble en flerprosessor-Mac demonstrert, med imponerende hastighet, under hovedinnlegget om maskinvare. Dessuten handlet flere av seminarene på WWDC om hvordan utviklere kan dra nytte av flerprosessorarkitektur.

På det omtalte QuickTime Feedback Forum ble det svært vanskelig for en av Apples QuickTime utviklere å tøyle seg, og svarene hans begynte å utarte med "hvis vi later som om det kommer en flerprosessormaskin fra Apple, ....", "La oss tenke oss at en MP-maskin kommer...." osv, med detaljer om hva teamet hadde gjort av flerprosessorarbeid på QuickTime-arkitekturen. Etter noen få slike svar brøt lederen for QuickTime-teamet bryskt inn med "La oss tenke oss hva som skjer med karrieren [til vedkommende Apple utvikler] hvis han forsetter å svare på denne måten."

Det hele fikk et noe latterlig preg, særlig siden en flerprosessormaskin hadde blitt demonstrert dagen i forveien. Da også med klar beskjed til tilskuerne om at dette var en teknologidemonstrasjon, og ikke en annonsering av flerprosessormaskiner.

Det er helt klart at Apple legger ned et betydelig arbeid for tiden rundt flerprosessorarkitektur. Det er ikke til å undres over, all den tid G4-prosessoren er utviklet med flerprosessering i tankene. Det kommende operativsystemet MacOS X støtter dessuten symmetrisk flerprosessering. Da ville det vært merkelig om ikke Apple gjorde noe for å realisere en fungerende maskin.

Hvorfor er selskapet så beinhard på at ingenting skal kunngjøres? I manges øyne ville det vært gunstig nettopp å annonsere flerprosessormaskiner nå. Prosessorhastighetene på Windows-PC-er begynner å nå 1 GHz, mens den høyeste klokkefrekvensen på G4-prosessoren i Apples maskiner er 500 MHz. Nå forteller ikke klokkefrekvensen alt om hvor rask en maskin er, men den er allikevel i publikums bevissthet den viktigste måleenheten. Det er ingenting som tyder på at G4-prosessoren vil kunne nå 1 GHz før til neste år. I mellomtiden kunne Apple ha brukt Macintosher med flere prosessorer for å tette igjen gapet.

Svaret på hvorfor Apple velger å ikke gjøre det nå kan være at det et sted i kjeden er for store usikkerhetsmomenter. Om det går på leveringssituasjonen fra Motorola, som produserer flesteparten av G4-prosessorene Apple bruker, eller om det går på implementeringen av en stabil flerprosessorarkitektur i MacOS X, er vanskelig å si all den tid Apple nekter å kommentere.

Et argument som har vært nevnt før, er at Apple vil vente til de faktisk har MacOS X ute for å maksimere effekten av lanseringen av flerprosessormaskiner. MacOS 9, den nåværende MacOS-versjonen, kan ikke dra samme nytten av flerprosessormaskiner. Det er imidlertid vanskelig å se at det argumentet skulle veie tyngre en fordelene av å annonsere flerprosessormaskiner så fort som mulig.

Les mer fra Apples internasjonale utviklerkonferanse:


MPEG II kommer strømmende med QuickTime
Maya kommer for MacOS X
Ingen harde pakker fra Steve Jobs

Til toppen