Flerprosessor Xeon tar igjen Itanium på ytelse

Intel har sluppet flerprosessorutgaven av serverbrikken Xeon. I 2 GHz tilbyr "Gallatin" nesten Itanium-ytelse - til lavere pris.

Den nye Xeon flerprosessor, kjent som prosjekt under kodenavnet "Gallatin", er kunngjort gjennom lekkasjer til amerikansk presse. Den kommer i pakker på fire og åtte prosessorer, i klokkefrekvenser på opptil 2 GHz. Den erstatter den tidligere modellen fra mars i år, med frekvenser opptil 1,6 GHz. Serverprodusenter som Dell, Hewlett-Packard og IBM vil ha modeller på markedet innen få uker. Intel opplyser at ytelsesgevinsten er fra 20 til 38 prosent, avhengig av applikasjon.

TPC-C tester viser at ytelsesgapet mellom fireprosessors Itanium og fireprosessors Xeon er svært liten. Intel mener gapet vil øke igjen når en ny Itanium kommer neste år.

Ifølge den nåværende listen til Transaction Processing Performance Council er en HP rx5670 med fire Itanium 2 prosessorer i 1 GHz god for 78.455 TPC-C, mens en IBM xSeries 440 med fire Xeon-prosessorer i 2,4 GHz (!) når 61.169 TPC/C. Prisforskjellen svarer omtrent til ytelsesforskjellen. Om begge er markedstilgjengeligheten oppgitt til 31. desember 2002.

Gallatin tilbys også i 1,5 GHz og 1,9 GHz. I motsetning til tidligere Xeon-prosessorer, er den framstilt etter en 130 nanometers prosess.

IBM vil en gang neste år tilby også bladserverne i BladeCenter-serien med Gallatin-prosessoren.

Til toppen