Fly på et blunk

Lei av å vente på flyplassen? Med en teknikk som kalles EyePass skal det bli mulig å sjekke inn ved å se inn i et kamera et øyeblikk.

Det amerikanske firmaet EyeTicket Corp. er allerede i gang med undersøkelser ved Frankfurt Lufthavn i Tyskland og Charlotte/Douglas International Airport i USA, for å ta i bruk et system som kan identifisere folk ved å skanne et bilde av irisen deres.

Ifølge EyeTicket skal iris være den sikreste måten å identifisere et menneske på bimetrisk. Den inneholder 266 parametre.

I første omgang vil flyplassen i Frankfurt ta i bruk den nye teknikken til å holde styr på de ansatte på området, i tillegg til flygere og sikkerhetspersonell, skriver Computerworld Danmark. Men på sikt åpnes det for at også kunder, slik som forretningsmenn som flyr ofte, skal få bruke systemet. Dermed slipper de kø, billetter, boardingkort osv.

Først må man ta et digitalt bilde av øyet til en ny EyePass-bruker. Deretter genererer systemet en 52-sifret kode som forbindes med den irisen som ser akkurat slik ut. Når brukeren ser inn i et EyePass-kamera etter det, kan systemet identifisere hvem øyet tilhører. Dermed er det en smal sak å legge inn opplysninger som navn og passnummer, slik at et enkelt blikk inn i kameraet kan være alt som trengs ved innsjekkingen i fremtiden.

CNN skriver at EyePass-systemet allerede er i bruk også på flyplassen i Charlotte, og at tjenesten skal være tilgjengelig ihvertfall for noen passasjerer innen året er omme. Håpes det.

Til toppen