Fnyser av Napster

De store plateselskapene fnyser av Napsters tilbud om ni milliarder kroner for å videreformidle musikken deres på nettet.

Det er ikke lite penger de store plateselskapene tjener på salg av musikk hvert år. Ifølge Reuters er dette en industri som omsetter for minst 360 milliarder norske kroner (40 milliarder US dollar) i året.

Dette blir brukt som begrunnelse for at de største plateselskapene enten ignorerer eller fnyser av tilbudet fra Napster Inc om ni milliarder norske kroner årlig for bruk av musikk.

Gigantene Universal Music Group og Warner Music Group var tidlig ute med å avvise tilbudet i sterke ordelag.

- Det er tydelig for hvem som helst som følger musikkindustrien at beløpet Napster foreslo tirsdag ikke henger på greip for en 40 milliarder dollar industri, uttalte Sony.

Tidligere denne uken kom Napster med et tilbud til plateindustrien om at selskapet ville betale årlig rundt 1,4 milliarder norske kroner (150 millioner US dollar) til de fem største plateselskapene og 450 millioner norske kroner (50 millioner US dollar) til uavhengige plateselskap og artister.

Det nye med dette tilbudet, er at beløpet som tilbys, beregnes etter antall filer forhandlet gjennom Napster heller enn en prosentvis andel av plateselskapenes inntekter.

- Jeg vet ikke om noe beløp er passende på dette tidspunkt og det er uklart om Napster virkelig kan stille med pengene uansett, sier analytikeren Eric Scheirer ved analyselskapet Forrester Research Inc til Reuters.

I tillegg protesterer plateselskapene på at Napster fortsetter sin ulovlige virksomhet selv etter at en domstol har funnet at virksomheten er i strid med lovverk om opphavsrett.

Napster skal tilby et sikkert system for betaling og registrering av musikk gjennom å implementere en ny, medlemsbasert forretningsmodell som innebærer en sikker håndtering av overførte musikkfiler med en bruker-til-bruker-teknologi. Dette har Napster uttalt skal skje innen sommeren.

Sony uttalte i en pressemelding at spørsmål omkring et sikkert system som skal forhindre uautorisert handel med musikk, fremdeles ikke var besvart av Napster.

Til toppen