Følg med på kryptoknekkernes konkurranse

70.000 datamaskiner verden over prøver å sette ny hastighetsrekord i knekking av en kort melding kodet med en 56 biter lang DES-nøkkel.

DES-algoritmen ble først tatt i bruk av den amerikanske regjeringen i 1977 og brukes fortsatt for å beskytte elektroniske transaksjoner med penger og følsomme opplysninger. Amerikanske eksportregler krever løyve for å eksportere kryptoteknologi med sterkere kryptering enn 56 biter. Nylig tvang amerikanerne sitt syn gjennom innen Wassenaar-samarbeidet, slik at også Norge ventes å offentliggjøre nye regler der kurant krypterende teknologi underlegges eksportbegrensninger tilsvarende raketter og andre våpen.

Kryptoknekkekonkurransen organiseres av det amerikanske krypteringsselskapet RSA Data Security som satte den i gang samtidig med åpningen av selskapets krypteringsmesse og -konferanse i San José mandag morgen kl 9 stillehavstid (svarer til kl 18 norsk tid). En tilsvarende konkurranse i fjor knakk koden i løpet av 56 timer. Målet i år er å komme vesentlig under 56 timer, og vise nok en gang at ekte sikkerhets- og personvern på Internett krever kryptering med langt sterkere nøkler.

En ad hoc-organisasjon kalt distributed.net organiserer 70.000 datamaskiner verden over i et forsøk på å knekke den kodede meldingen som RSA har lagt ut på sitt nettsted. De utfordrer fjorårets vinner, EFF DES Cracker. RSAs nettsted gir mer informasjon, blant annet selve meldingen og pekere til stedene der konkurrentene forteller hvor langt de er kommet.

Førstepremien på 10.000 dollar gis bare dersom koden knekkes innen 24 timer, det vil si innen kl 18 tirsdag norsk tid.

Til toppen