Forbyr importforbud for Apple-produkter

Obama legger ned veto.

Forbyr importforbud for Apple-produkter
Barack Obama var trolig ikke direkte involvert i vetoet mot importforbud av visse Apple-enheter. Men hans administrasjon er den første på 25 år som har lagt ned et veto mot en slik avgjørelse gjort av U.S. International Trade Commission. Obama er her avbildet i forbindelse med en tale ved et Amazon.com-anlegg i slutten av juli i år. Bilde: Jessica McGowan/Getty Images/All Over Press

Obama-administrasjonen gikk i helgen til det sjeldne skritt å legge ned veto mot en avgjørelse gjort av U.S. International Trade Commission (ITC) angående import- og salgsforbud for et utvalg eldre iPad- og iPhone-modeller fra Apple. Dette skriver Wall Street Journal. Importforbudet ble vedtatt i juni som følge av påståtte krenkelser av patenter som eies av Samsung.

Det er lederen for Office of the United States Trade Representative, Michael Froman, som stod for avgjørelsen om å legge ned veto. Vedtaket et gjengitt i dette brevet.

Dette skal være første gang siden 1987 at en presidents administrasjon har lagt ned veto mot et importforbud vedtatt av U.S. ITC. Froman begrunner sin avgjørelse med bekymring om utilbørlig innflytelse for patenteiere, samt potensiell skade for forbrukere og de konkurranserelaterte forholdene i amerikansk økonomi. Men Froman mener også at patenter som er involvert i saken, er standardessensielle og at Samsung har forpliktet seg til å lisensiere ut disse med FRAND-betingelser (fair, reasonable, and non-discriminatory).

Ifølge Wall Street Journal førte avgjørelsen til U.S. ITC til betydelig uro og kritikk da den kom i juni. Det ble stilt spørsmål om selskaper skulle ha muligheten til å blokkere rivalers produkter isaker som involverer standardessensielle patenter.

Med helgens veto sier Obama-administrasjonen nei til slik utestengelse.

Apple er selvfølgelig fornøyde med utfallet i saken.

– Vi applauderer Administrasjonen for å støtte innovasjon i denne avgjørende saken. Samsung gjorde urett ved å misbruke patentsystemet på denne måten, sier en talskvinne for Apple til Wall Street Journal.

Samsung er derimot skuffet.

– ITCs avgjørelse var en riktig anerkjennelse av at Samsung har forhandlet i god tro, og at Apple forblir uvillige til å lisensiere, sier en talsmann for Samsung.

Samtidig er det klart at ITC allerede kommende fredag etter planen skal avgjøre et lignende importforbud mot Samsungs enheter, som følge av angivelig krenkelse av Apple-eide patenter. Kommisjonen vurderte lørdag å utsette denne avgjørelsen som følge av helgens vetonedleggelse.

Amerikanske observatører mener at vetonedleggelsen ikke har noen stor betydning for Samsungs spillerom i saken mot Apple, siden ITC-avgjørelser sjelden setter like stor juridisk presedens som det kjennelser i føderale domstoler gjør.

    Les også:

Les mer om: