Forsinket Merced kan bli droppet

Intel kan bli nødt til å hoppe over sin Merced-prosessor. Dette mener flere industrianalytiker fordi det er mulig at ytelsen til prosessoren ikke blir så høy som forventet.

Merced var ventet å bli Intels første IA-64 0,18 mikron prosessor, men forsinkelser i designprosessen gjør at det er usannsynlig at den når markedet før prosessorer basert på dagens teknologi, IA-32, når en klokkehastighet på 700 MHz. Samtidig vil trolig også Digitals 1 GHz 21264 Alpha-prosessor være tilgjengelig. En 800 MHz Merced vil på det tidspunktet ikke nødvendigvis være det helt store framskrittet, og den kan få problemer med å komme inn på markedet.

- En ideell IA-64-prosessor vil sannsynligvis bare ha litt bedre ytelse enn en ideell RISC-prosessor. En svak implementasjon av IA-64 kan godt bli tregere enn et godt RISC-design, som for eksempel Alpha, skriver Linley Gwennap, sjefredaktør i Microprocessor Report, i en kommentar denne måneden.

Gwennap mener det derfor er trolig at Intel vil droppe lanseringen av Merced og heller satse på etterfølgeren, McKinley, som er planlagt å komme i år 2001. Denne prosessoren skal være dobbelt så rask som Merced. Ifølge Gwennap skyldes dette at Intel har hatt problemer med å optimalisere komponentene i Merced på grunn av en ovenfra-og-ned designstrategi. Dette skal være endret i forbindelse med designet av McKinley, i tillegg skal Hewlett-Packards prosessordesigngruppe spille en større rolle enn tidligere.

- Hvis Intel får ut Merced innen slutten av 1999 eller i begynnelsen av år 2000, vil den være levedyktig. Hvis de ikke greier det, vil de fortsatt utgi Merced, men prosessoren vil få en veldig kort livssyklus, sier Joe D'Elia, senior analytiker i Gartner Group, til ZDNet News.

Nå er det ikke bare IA-32 og Alpha Merced må konkurrere med, hvis den eventuelt kommer. Ifølge Gwennap snakker HP allerede om en PA-8700, og muligens en PA-8900, for å fylle igjen gapet som oppstår inntil IA-64 kommer. Og Silicon Graphics planlegger gjennom sitt prosessorselskap, MIPS Technologies, å utvikle etterfølgeren til MIPS R14000. Også Cyrix sin IA-32 baserte Jalapeno vil kunne konkurrere med Merced, ikke minst fordi brikken ventes å komme i god tid før Merced. Jalapeno vil riktignok være en 32-bit prosessor, men inntil det eventuelt kommer mye 64-bits applikasjoner, kan Jalpeno vise seg å være det beste alternativet.

Til toppen