Forstå nettverket bedre

Forstå nettverket bedre

List deg inn i en verden av IP-adresser, routere og ping-tider ved hjelp av vertøyet Gimme IP.

Av Stig Martin Fiskå

Gimme IP gir enkel tilgang til nyttige vertøy knyttet til oppkobling mot Internett og overvåkning av nettsteder, for ikke å nevne muligheten til å se opplysninger om andre brukere på nettet. At alle funksjonene programmet gir allerede finnes integrert i operativsystemet ditt, sier vi ikke noe mer om for dette handler om å gi gamle DOS-kommandoer et brukervennlig utseende.

En av de mest etterspurte funksjonene Gimme IP gir, er, som navnet tilsier, å gi deg din IP (adressenummer på Internett eller i nettverket). Har du denne kan du for eksempel uten særlig vanskeligheter aksessere maskinen din fra en annen plassering i verden.

En annen kjent og mye brukt funksjon er Trace Route. Ved hjelp av denne kommandoen kan en finne hvilke routere og servere en går gjennom før en faktisk treffer målet for nett-turen, samt hvor lang tid det går før det enkelte punkt svarer. Og selvsagt inneholder Gimme IP ping-funksjonen, som er helt uunnværlig dersom du tenker å spille på nett - noe som spesielt opptar ADSL- og andre bredbåndskunder. Med ping måler en hvor lang tid det går før en mottar svar fra serveren en kobler seg til, som igjen forteller om det er grunnlag for å tro på godt spille-vær.

Det skal også nevnes kort at det er funksjon for å finne navneserver (DNS lookup) og en grei oversikt over nettverks-adapterene som finnes i din PC, med all slags tekniske detaljer rundt dem. Finger er tingen for dem som vet brukernavnet til andre på nettet - på den måten kan en få informasjon om brukeren på nett, for eksempel hva brukeren driver med nå og om han i det hele tatt er pålogget. Svarene vil variere alt ettersom hva slags maskin brukeren sitter på, men mest sannsynlig vil en ikke få stort glede av funksjonen som følge av brannmurer og andre hindringer i dagens nett.

Lurer du på om et nettsted eller en server går opp og ned? Ved hjelp av de såkalte sensorene i Gimme IP kan du overvåke et nettsted, for blant annet å se cirka ping-tid i et grafisk speedometer. Fancy funksjon, men har neppe den helt store nøyaktigheten. Noen klarer kanskje å finne et bruksområde for dette?

Gimme IP er produsert av Idyle og kan lastes ned fra deres hjemmesider. Filen er på litt under 1 MB. Etter nedlasting kjøres fila og etter akseptering av brukerlisensen og noen museklikk, ligger Gimme IP som et grønt lite ikon ved klokkeslettet på skjermen. Programmet er shareware og kan kun brukes i 30 dager før det må registeres og betales. Registreringen koster $15.95 på nettstedet til Idyle.

Idyles Gimme IP er kanskje mest for dem som har fått seg bredbånd og ønsker å lære mer om funksjoner de så vidt har hørt om, som Ping, Trace Route og DNS lookup - og i så fall er Gimme IP et greit valg for å lære seg å bruke vertøyene. Spiller du mye over nettet og ønsker å lære mer eller måle hastigheten på oppkoblingen din, så er disse verktøyene helt nødvendige for best resultat.

Last ned Gimme IP

Til toppen