Første frie vandrevirus påvist

Et vandrevirus er et makrovirus som ikke nøyer seg med dokumenter fra bare én applikasjon. Nå er det første eksemplaret påvist utenfor laboratoriene.

Verdens første påviste frie vandrevirus bærer navnet W97/X97M Shiver. Det angriper både Excel- og Word-dokumenter og ble nylig oppdaget av virusspesialister ved Network Associates. Viruset ser ikke ut til å føre til tap av data, men skal ifølge Network Associates kunne gjøre det vanskelig for brukerne å åpne, lese eller gjøre endringer i dokumenter i både Word 97 og Excel 97 mens viruset leverer sin last.

Viruset "vandrer" fra en applikasjon til en annen, uansett hvilken som blir infisert først. Hvis den første smitten skjer i Word, vil Shiver automatisk eksportere viruset til Excel ved å opprette en Excel-makro når brukeren avslutter Word. Hvis derimot Excel blir infisert først, infiserer Shiver den globale malfilen i Word når brukeren avslutter Excel.

Ifølge Network Associates, finnes det to tidligere virus som har vært forsøk på utføre multiplattform-smitte. Disse to, Cross og Teocatl eller Strange Days, sluttet etter en stund å kryssinfisere. De blir likevel fortsatt regnet som trusler.

Den siste betautgaven av Network Associates sine virusdefinisjoner inneholder data som gjør det mulig å forhindre angrep fra dette viruset.

Til toppen