JUSS OG SAMFUNN

Fra nisje til bred front på Internett

Gjennom alliansen med Telia og tilegnelsen av merkevaren Passagen, signaliserer Schibsted at nisjeperioden er forbi. Fra nå blir det full fres på web i alle de nordiske markedene med liknende samarbeidstrukturer som i Norge og Sverige i bunn. Senter for Medieøkonomi mener nye medier nå har blitt spydspissen i Schibsteds mediesatsing.

Herman Berg
5. feb. 1998 - 08:51

Før sommeren i fjor uttalte konserndirektør i Schibsted (trykte media og multimedia), Birger Magnus, til digi.no at flere produkter i SOL Sverige skulle gå dypere ned i kundesegmentene enn de produktene som til da hadde vært lansert hos norske Scandinavia Online.

I et forretningsperspektiv innebar det at Schibsted innså at de ikke hadde nok ressurser gjennom Scandinavia Online til å kapre forbrukermarkedet kun sammen med Telenor - spesielt ikke i et svensk nettmarked der det allerede befant seg flere store aktører som Telia og Posten.

En begrenset satsing med utvalgte konsument-tjenester, som skulle bygges opp til å bli de beste på sitt område, var utgangspunktet for strategien både for SOL Sverige og Danmark.

Men med overtagelsen av Telias Passagen, som allerede er den største av inngangsportene på det svenske webmarkedet, er situasjonen plutselig en annen. Gamle SOL Sverige er over natten forandret til nye SOL AB med 100 ansatte og en meget sterk merkevare i front.

Birger Magnus i Schibsted, som også er styreformann i SOL, innrømmer overfor digi.no at strategien til konsernet i dag er justert sammenlignet med et halvt år tilbake.

- Du kan si vi nå satser på begge hester, sier Magnus.

- I utgangspunktet gikk vi ikke for et gateway-konsept i Sverige fordi det var andre etablerte på markedet da vi gikk inn. På den annen side har vi, i likhet med Telia, ingen tro på å bygge opp innhold alene. Det må være flere komplementære produkter, som for eksempel handel på nett, sier Magnus og fortsetter:

- Når Telia da tok initiativet overfor oss, bestemte vi oss for å satse på en bred gateway som kan konkurrere med Postens Torget og andre sterke innholdsleverandører i Sverige. Derfor kommer vi også til å beholde det sterke merkenavnet Passagen, sier han.

- Det er et veldig spennende strategisk håndgrep i samarbeid med Telenor Schibsted nå gjør. Dette kommer ikke uventet, og det er ikke første gangen Schibsted inngår allianse med telekomselskaper, sier daglig leder Anders Brun ved Senter for Medieøkonomi ved BI i Sandvika.

I tillegg til Telenor og Telia, har Schibsted også inngått en dansk allianse med TeleDanmark på film, video og multimediesiden gjennom eierskap i selskapet Metronome.

Schibsted har aldri lagt skjul på at de har store ambisjoner på hele det nordiske medieområdet. I Sverige er de involvert i trykte medier gjennom den svenske storavisen Aftonbladet og innen TV-filmbransjen.

Men det er på Internett at ekspansjonen i mediemarkedet på nordisk plan har villet komme konkurrentene i forkjøpet. Ekspansjonen i det nordiske markedet har skjedd mye hurtigere enn i de tradisjonelle mediene, til tross for at investeringene på dette området er store og avkastningen mindre på kort sikt.

Konserndirektør Birger Magnus i Schibsted avviser imidlertid at selskapets strategi er å skaffe seg partnere som er villige til å betale regningen:

- Å nei, vi må nok ta brorparten av disse investeringene selv. Vi er nødt til å ha kontrollen i disse samarbeidene for å få inntektene når de kommer, sier Magnus.

- Vi inngår allianser for å komplementere innsatsen på de områdene vi ikke har kompetansen selv. Det er bakgrunnen for at samarbeidet med Telia ble innledet, sier Magnus med blikket ikke minst rettet mot de mange aksesskundene som Telia sitter med i Sverige.

Anders Brun mener at den nylig inngåtte fusjonen er et nytt eksempel på at Schibsted er særdeles aggressive på mediemarkedet og at Telia-alliansen bare er et nytt eksempel på at de anser Norden som et hjemmemarked der den norske mediegiganten ønsker å dominere.

- Det er flere årsaker til at Schibsted beveger seg raskere innen nye medier. Markedene i tradisjonelle media er mye mer modne, og oppkjøpskandiatene betydelig dyrere. Dessuten finnes det eierskapsbegrensinger konsernet må ta hensyn til. Det virker som om Schibsted har valgt nye medier som en spydspiss i mediesatsingen og de er villig til å tape en del penger på området. Mediekonsernet er ekstremt langsiktige og ser minimum fem år frem i tid, mener Brun.

- Problemet i Sverige og Danmark er at Schibsted ikke har hatt fordelen av å gjøre det første trekket. Satsingen på nye medier med Telenor i Sverige har vært aggressiv, men ikke den suksessen de hadde forventet. Sverige har hatt en bedre tilbudsside; både svenske Posten og Telia har vært sterke på det svenske nettmarkedet, sier Brun. Han er ikke er i tvil om Schibsteds bedriftsøkonomiske motiver i samarbeidene:

- De vil nok ha kontrollen i alliansene for å få avkastning. Men det er viktig å huske at de ikke trenger mer enn 51 prosent av aksjene.Du kan spre mye økonomisk risiko på de resterende 49 prosentene, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra