Fra WordPerfect 2000 til Unisys-bank

Dagens meny fra Comdex Fall 98 i Las Vegas omfatter også kjøkkenutstyr fra Compaq, prisgunstige prosessorer fra Rise Technology, en tjenerallianse mot Intel, og enda mer.

Unisys, en av bransjens mest lojale Microsoft-støttespillere, lanserte mandag en "banebrytende applikasjon for bankmarkedet som gir svar på det viktigste spørsmålet banker har i dag." Det dreier seg om en SQL Server 7-basert applikasjon som "gjør det mulig for banken å samle, administrere og analysere informasjon om kundene, som gir mulighet for å utvikle lønnsomme produkter, tjenester og markedsprogrammer." Applikasjonen heter Customer Behavior and Profitability og besvarer spørsmålet: "Hvilke produkter og tjenester benytter den kundemassen banken fokuserer på?"

Applikasjonen demonstreres med 2 terabytes med data som dekker to års banktransaksjoner for fire millioner kunder med til sammen 10 millioner kontoer. Den kjøres under fire NT 4.0-baserte Unisys QS/2-tjenere. Prøv den selv fra nettstedet vist til i margen.

Corel skilter med en "verdenspremiere": WordPerfect Office 2000, demonstrert i en beta-utgave. Denne kontorpakken er bygget rundt tekstbehandleren WordPerfect 9, regnearket Quattro Pro 9, presentasjonsprogrammet Presentations 9 og "det personlige informasjonssystemet" CorelCentral 9. Varianter av pakken kan inneholde andre verktøy. Blant dem er databasen Paradox 9, publiseringsløsningen Corel Print Office for små bedriter, talegjenkjenneren Dragon NaturallySpeaking og et par spesialiserte webverktøy. Pakken varsles leveringsklar i annet kvartal neste år.

Compaq lot sin toppsjef Eckhard Pfeiffer markere seg med visjonen "En ny verden innen databehandling" der han hyllet de typiske egenskapene til erkekonkurrenten Dell: Benytte Internett til å få et bedre forhold til kunden. Så kom selskapets yngre garde på banen med planer som gjenspeiler alt annet enn det man forbinder med samlingen av Compaq, Digital og Tandem: kombibokser for tv og Internett og kjøkken-baserte apparater for å håndtere personlig økonomi, netthandel, hjemmevideo og talepost. Innretningene skal ligge i prisleien 200 til 1.000 dollar.

Ellers varsler Compaq nye maskiner basert på AMDs K6-2-prosessor, og nye "Internett-PC-er" med et alt-i-ett kort som tilbyr tre raske baner til web: DSL (digital subcriber line - en teknologi for høyhastighetsforbindelse over telefonnettet), satellitt og kabelmodem.

AMD skuffer ved å holde K7-prosessoren tilbake. Men selskapet lanserte tre nye prosessorer i K6-2-serien (366, 380 og 400 MHz), og varslet at K6-3 for bærbare vil være tilgjengelig omtrent samtidig med K7.

AMD og de øvrige Intel-klonene har fått en ny konkurrent i Rise Technology som retter seg mot den nedre delen av markedet for både bærbare og stasjonære modeller. Prosessorene heter mP6. Klokkefrekvensene er fra 166 til 266 MHz, prisene fra 50 til 70 dollar - forutsatt at man kjøper noen hundre om gangen.

Mitsubishi har kastet seg på flatskjerm-bølgen med en 18 tommers LCD og en konvensjonell 22 tommers modell med flat overflate mot brukeren.

IBM, Compaq og Hewlett-Packard har varslet at de arbeider med nye planer for felles tjenerarkitektur som bygger videre på PCI-X-forslaget og som er på kollisjonskurs med standardiseringsforslag fra Intel. Når de tre lanserte PCI-X i september - et opplegg for raskere skyfling av data inn og ut av en tjener - svarte Intel med Next Generation I/O eller NGIO som kom i forrige uke. Det nye forslaget fra de tre samarbeidende leverandørene er døpt "Future I/O", og betegnes som et alternativ til NGIO. Krangelen mellom Intel og de tre går blant annet ut på hvilke muligheter leverandørene skal ha for å differensiere sine produkter.

Lotus legger vekt på sine Sametime-produkter som vi omtalte i forbindelse med Lotusphere i Berlin (se referert artikkel). Ideen er at Notes også formidler kommunikasjon i sanntid: løpende oversikt over alle som er tilgjengelige over nettet, "chat", deling av applikasjoner, videofoni og så videre. Lotus-sjef Jeff Papows gjentok sin kjente betoning av kombinasjonen av synkron og asynkron kommunikasjon. Sametime er tilgjengelig for gratis nedlasting fra Lotus' nettsted - velg Products i venstre marg, så Download og til slutt Sametime. De første ferdige pakkene skal være klare 20. november, på norsk innen årsskiftet.

Til toppen