Frykt for Apple-fall i Q2

Apple-aksjen fikk juling på Nasdaq-børsen torsdag, trass i meget sterke tall for første fiskalkvartal 1999.

En Apple-analytiker hos Salomon Smith Barney, endret sin anbefaling for Apple-aksjen fra "kjøp" til "nøytral". Han uttrykte overfor amerikansk presse at han mener at Apple er for lite aggressiv i prisingen av iMac - suksessmaskinen som Apple lanserte i august 1998.

Som tidligere omtalt i digi.no (se lenke til relatert sak under denne artikkelen) senket Apple prisen på iMac med 100 dollar til 1.199 dollar i forbindelse med Macworld-messen tidlig i januar.

Analytikeren mener dette er for høyt, tatt i betraktning det store utvalget av Wintel-baserte maskiner til godt under 1.000 dollar, og han uttrykte derfor frykt for at selskapet vil oppleve en salgssvikt i andre fiskalkvartal 1999.

Apple-aksjen falt med 5,06 dollar til 41,38 dollar torsdag, til tross for at Apple leverte meget solide tall onsdag for fiskalt førstekvartal 1999 med et overskudd på 152 millioner dollar og omsetningsvekst i kvartalet.

Andre kvartal er tradisjonelt det svakeste for Apple Computer, og det er frykten for en svikt i salget i dette kvartalet som legges til grunn for fallet.

Det er også en viss frykt for at Apple har fylt opp kanalene med iMac-modeller gitt at selskapet solgte hele 800.000 maskiner fra lanseringen i august til slutten av desember. Nevnte Apple-analytiker mener at mellom 100.000 - 200.000 maskiner har gått med til å fylle kanalene og derfor ikke representerer et sluttbrukersalg. Tilsvarende problemstilling, om enn i mye større utstrekning, opplevde blant annet Compaq tidlig i 1998, da selskapet hadde et par elendige kvartaler som følge av overfylte salgskanaler.

Apple på sin side forventer et svakere salg i andre kvartal enn første kvartal, men venter likevel en omsetningsvekst sammenliknet med andre kvartal 1998 da selskapet solgte for 1,4 milliarder dollar.

Til toppen