Ga bonus for mislykket fusjon

Konsulentselskapet Goldman Sachs fikk en bonus på 85 millioner kroner fra den svenske regjeringen etter at fusjonen mellom Telenor og Telia mislyktes.

Den svenske næringsminister Björn Rosengren er slett ikke kritisk til bonusen som Goldman Sachs fikk etter å ha rådgitt den svenske regjeringen i forbindelse med nordens største fusjon noen sinne. Telenor/Telia-fusjonen gikk imidlertid i vasken, styrt av statsministrene Göran Persson og Kjell Magne Bondevik.

Avtalen var at den svenske regjeringen skulle betale bonusen på 10 millioner dollar når fusjonen var gjennomført, men til tross for at den havarerte fikk rådgiverne utbetalt bonusen i januar i fjor.

Det er den svenske riksdagens egen revisjon som kritiserer den svenske regjeringens håndtering av bonussaken i forbindelse med telefusjonen i en foreløpig rapport, som ble gjort kjent før helgen. Og det er ikke bare utbetalingen som er problemet, men også anbudsinnhentingen i forbindelse med at Goldman Sachs fikk oppdraget som rådgivere.

Rosengren sier nå at situasjonen ikke kunne håndteres på en annen måte. Han sier at fusjonen lyktes og at Goldman Sachs fikk utbetalt bonusen. - At den senere sprakk fordi Telenor ville ha en del av virksomheten flyttet til Oslo kan ikke Goldman Sachs lastes for, sier Rosengren.

Til toppen