Gallup innrømmer feil i rapport om nettradio

Norsk Gallup Institutt har foretatt en undersøkelse om radiolytting via Internett, hvor konklusjonen ble at "P4 er størst med 42.000 ukentlige lyttere". Litt lenger ned, på samme side i rapporten, står det at Nordic Web Radio samler 43.000 ukentlige lyttere.

Norsk Gallup Institutt har foretatt en undersøkelse om radiolytting via Internett, hvor konklusjonen ble at "P4 er størst med 42.000 ukentlige lyttere". Litt lenger ned, på samme side i rapporten, står det at Nordic Web Radio samler 43.000 ukentlige lyttere.

Nordic Web Radio (NWR), som eies av Radio 1 og SOL, sier i en pressemelding at de er størst på kommersiell radio distribuert via Internett i Norge. "NWRs kanaler har 16.000 daglige lyttere, mens nærmeste konkurrent, P4, har 6.000. Dette framkommer av undersøkelsen radiolytting via Internett som Norsk Gallup har gjennomført.

- Med disse tallene er vi godt i rute, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i NWR."
P4 derimot, leser Gallup-undersøkelsen annerledes: "Radiolytting via Internett øker, og P4 er den største kanalen. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norsk Gallup Institutt", skriver P4 i sin pressemelding.


"142.000 personer bruker ukentlig Internett til å lytte på radio i Norge, en økning på nesten 15 prosent . 42.000 av Internett-lytterne hører på P4. Dette gjør P4 til den desidert største radiokanalen på Internett i Norge. Nest størst er NRK Mpetre og NRK P1 som begge har 28.000 ukentlige lyttere.

-Vi er veldig fornøyde med å holde posisjonen som den største radiokanalen på Internett. Radio på Internett er et marked som vokser hurtig både i antall brukere og antall kanaler, sier informasjonsdirektør i P4, Ole Tom Nomeland."
Norsk Gallup Institutt, som har laget undersøkelsen og denne rapporten på oppdrag fra NRK, P4, Radio 1 AS og Norsk Lokalradioforbund, innrømmer at det er gjort en feil i rapporten.


- Det stemmer at P4 har 42.000 ukentlige lyttere, sier ansvarlig for Gallup-rapporten Knut-Arne Futsæter til digitoday.no. - Og det stemmer at vi skrev i rapporten at det er flest, men Nordic Web Radio var først ikke med på sammenlikningen. NWR har 43.000 ukentlige lyttere, noe som visserlig er 1000 mer enn P4, innrømmer han.

- Jeg skal forte meg å rette det i rapporten, legger Futsæter til.

- Det er forresten ingen grunn til å si at den ene er større enn den andre. Det er riktig å si at de er like store. Vi må ikke glemme feilmarginene her. Dessuten er det mest vanlig å måle radiolytting med daglige lyttere. Og på daglige lyttere kan vi trygt si at Nordic Web Radio er størst. NWR er tett fulgt av NRK Mpetre og Petre, deretter følger P4, NRK P1 og P2. Dette gir det mest dekkende bildet, sier Futsæter til digitoday.no.

Gallup har også i sin undersøkelse kommet frem til at totalt 50.000 nordmenn daglig lyttet til en radiokanal via Internett i september, mot 29.000 i april.

- Dette viser at konkurransesituasjonen innenfor tradisjonell kommersiell radio hadde sett annerledes ut hvis rammebetingelsene hadde vært lik for alle, og at vår satsning på NWR er riktig, sier administrerende direktør Pål Thore Krosby i Radio 1 Norge. Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i SOL er meget fornøyd med arbeidet i NWR så langt.

- Dette er et spennende eksempel på mediekonvergens. Hos SOL ser vi fram til å videreutvikle lyd- og radioprodukter for web, sier Skogen Lund.

Her kan du lese mer om radiolytting via Internett:
160.000 nordmenn lytter på Internett-radio
P4 og Microsoft: - Vi er først
Håper båndbredden holder
SOL skal bli størst i Norden på internettradio
Radio 1 og SOL danner nytt selskap
Og her kan du lese mer om Norsk Gallup:
Norge er verdensmester på nett-tilgang
Sommeren ga svak nedgang i nettlesing
"Overraskende" utvikling på nett?
Panelmåling: - SOL klart større enn VG
Norge nest best i amputert nettundersøkelse
SOL vil betale for Spray-tall
Gallup lei av at media "jukser"
Fra verst til best i klassen
Til toppen