Gammel-Java gjeninnføres i Windows XP

Microsoft gjeninnfører 1997-utgaven av Java i Windows XP, for å svekke Suns juridiske posisjon i det nyeste søksmålet.

Som følge av den langvarige juridiske striden med Sun om Java-lisensen, bestemte Microsoft seg i fjor for ikke lenger å levere Java integrert i Windows XP. Da det nye systemet kom i oktober, måtte kundene velge selv om de ville laste ned Microsofts Java-maskin eller ikke.

Striden med Sun har ført til at Microsofts Java henger igjen i Java versjon 1.1.4, fra 1997. Forliket mellom de to selskapene gir Microsoft anledning til å inkludere Java i nye produkter fra til 2. januar 2004, og fortsette å levere Java i eksisterende produkter til 2. januar 2008. Forliket innebærer ingen plikt for Microsoft, og lisensen gjelder kun 1.1.4-utgaven.

De siste månedene har Windows XP-brukere hatt anledning til å laste ned Suns egen Windows-Java fra Suns nettsted, med Java versjon 1.4.

Tirsdag kveld norsk tid kunngjorde Microsoft at det ville igjen tilby gammel-Java integrert Windows XP, fra og med oppdateringen Service Pack 1 som skal komme i august. Microsoft sa at dette var et midlertidig tiltak som ville vare i halvannet år. Utspillet ble begrunnet med juridiske argumenter som i sum går ut på at Microsoft ønsker å ta brodden av noen av anklagene Sun kom med i selskapets nyeste private søksmål mot Microsoft, anlagt i mars i år.

Les også

Seinere i dag holder dommer Colleen Kollar-Kotelly den siste høringsdagen i anledning delstatenes utvidede søksmål mot Microsoft. Talspersoner for Microsoft avviser kategorisk at Java-utspillet var ment å bløtgjøre dommeren i forkant av dette.

Sun erklærte at det midlertidige utspillet var til fordel for brukerne, men understreket ulempen med at det dreier seg om fem år gammel Java uten de mange forbedringene som er kommet de siste årene.

Microsoft viser stadig til betingelsene i forliket inngått med Sun i januar 2001, som sier klart at Microsofts Java-lisens ikke gjelder for versjoner seinere enn 1.1.4. Selskapet advarer at dette blant annet innebærer at det ikke kan gjøres sikkerhetsmessige oppgraderinger av den Java som tilbys til Windows XP og tidligere varianter av operativsystemet.

Til toppen