Gartner levner Norman små sjanser til vekst

Analysebyrået GartnerGroup mener norske Norman Data Defense må finne på noe nytt hvis de skal vokse.

Ikke mange norske programvareselskaper lykkes i utlandet. Norman Data Defense har oppnådd et mindre salg i utlandet, men nå er løpet kjørt, mener GartnerGroup, verdens største IT-analysebyrå. Network Associates og Symantec har kapret mesteparten av markedet etter å ha kjøpt Norton, McAfee og Dr. Solomon.

Til og med mektige Intel og IBM har trukket seg ut av antivirusmarkedet.

- Norman kan leve godt av det salget de har opparbeidet seg, men det er svært vanskelig å vokse noe særlig. Store bedrifter standardiserer på de internasjonale produktene og det finnes små, lokale leverandører i hvert eneste land, sier Helen Flynn, sikkerhetsanalytiker hos GartnerGroup. Flynn - som er basert i England - kjenner Norman, men forteller at hun aldri får spørsmål fra kundene om den norske leverandøren.

GartnerGroup anser antivirusprogramvare som et modent marked med noen få etablerte leverandører og ganske like produkter.

Fordi mange produkter kan finne og fjerne virus, blir den viktigste forskjellen mellom leverandørene om de har lokal service, sier Flynn. Leverandøren må kunne rykke ut til kunder på kort varsel, noe som krever lokale kontorer der de selger.

I slike markeder er det svært vanskelig å kapre kunder fra konkurrentene. Flynn nevner en lang rekke mindre europeiske og amerikanske leverandører av antivirusprogramvare som hun mener overlever fordi de kan gi kundene rask og god service.

På spørsmål om hva Norman kan gjøre, skisserer Flynn opp valgene: Hun mener Norman fint kan holde på slik de gjør i dag og tjene gode penger. Skal selskapet vokse, må de imidlertid finne seg nye nisjer og satse hardt på disse. Så langt har Norman prøvd seg på adgangskontroll og brannvegger, men uten å lykkes.

Flynn nevner flere selskaper som med hell har lansert produkter som løser problemer det plutselig blir mye oppmerksomhet rundt. Eksempler på dette er programpakker som sjekker e-post for virus eller som sjekker Java/ActiveX-programmer. Det er noe slikt Norman må gjøre hvis de skal bli vesentlig større, mener Flynn.

Til toppen