Gevinstene sikret i ASK

De siste to dagene har 6,4 prosent av aksjene i ASK skiftet eiere, mens kursen har falt hele 15 prosent. Det ser nå i hvert fall ut som gevinstsikring.

ASK har i likhet med at par andre likvide og solide IT-aksjer ledet an i reprisingen av denne sektoren på Oslo Børs. Kursen har i tillegg vært noe drevet av en tilsvarende kursstigning på amerikanske In Focus.

På en olje-trist tirsdagsbørs falt imidlertid aksjen sammen under vekten av 1,6 millioner aksjer (riktignok inkludert en større opsjon), og endte 11,3 prosent lavere enn mandag. Fallet fortsatte onsdag med nye fire prosent, etter at vel én million aksjer skiftet eiere.

Dette kursfallet og volumene som hører med tilsier at flere aksjonærer har funnet at tiden er inne til å sikre gevinstene, det forutsetter at det har ligget mye "korte penger" i aksjen, men det er vel ikke helt usannsynlig.

Den fortsatt fallende oljeprisen kunne også tenkes å ha medført at de utlendingene som ikke har vektet seg ned og ut av det norske markedet gjør det nå - olje-relatert eller ikke.

En slik hypotese blir avkreftet ved å se på andre mer likvide IT-aksjer med tradisjonell høy utenlandsandel. De tre "Tandberg-selskapene" så ikke de helt store utslagene i dag, og Merkantildata reagerte normalt i et negativt marked.

Selv Provida lå i ro onsdag.

Hva vi imidlertid fikk bekreftet var hypotesen om at de mindre likvide selskapene med en usikker fremtid fort faller mye i dagens små-nervøse marked. SuperOffice nådde en ny bunn onsdag og endte på 5,50 - riktignok på en heller tynn omsetning.

Til toppen