Gigahertz kobberutgave av AMD K7

AMD vil i løpet av relativt kort tid begynne å produsere prosessorer basert på IBM og Motorolas kobberteknologi. Dette kan faktisk gi AMD et etterlengtet forsprang på storebror Intel.

Ifølge The Register har kilder ved AMD fortalt at AMD vil lansere en 1000 MHz K7-prosessor tidlig i år 2000. Denne prosessoren vil produseres ved AMDs nye produksjonsanlegg i Dresden i Tyskland - en fabrikk spesiallaget for å bruke kobber som ledere i databrikker.

Kobberteknologien er utviklet av IBM i samarbeid med Motorola. AMD har en krysslisensieringsavtale med Motorola om nettopp denne kobberteknologien.

Ifølge The Register hjelper IBM for tiden AMD med å produsere nok brikker til å dekke etterspørselen av de nåværende brikkene. De tre bedriftene er derfor nokså nær knyttet sammen. Men AMD håper at fabrikken i Dresden vil bli bra nok til at selskapet kan ta over produksjonen av alle sine egne brikker.

Men også IBM ønsker å lage K7-brikker. Krysslisensieringsavtalene rundt kobberteknologien er svært komplekse, men The Register skal ha fått tak i informasjon om at "Store Blå" kan gjøre dette selv om selskapet ikke har noen direkte krysslisensieringsavtale med AMD angående selskapets x86-teknologi.

Det eneste som er helt sikkert, er at Intel ikke har noen avtale med IBM om bruk av IBMs kobberteknologi. Dette betyr at selskapene som har tilgang til teknologien vil kunne få et forsprang på Intel. Det er har aldri tidligere skjedd på x86-plattformen.

Til toppen