Gigantplaner falt i fisk

Fiskeoljeselskapet Zapata, som en gang ble startet av George Bush, annonserte store planer i sommer; de skulle ta opp kampen med America Online som den største inngangsportalen. Nå har ledelsen vraket planene, og aksjeeiere saksøker selskapet

Zapata Inc. er opprinnelig et amerikansk oljeutvinningsselskap som ble startet av tidligere president George Bush i 1953. De siste årene har selskapet slått seg stort opp på salg av fiskeprodukter og i sommer ble det klart at Zapata var på god vei inn i kyberrommet.

Etter å ha kjøpt 24 selskaper fra april til juli med enda større ambisjoner om å kapre interesser i til sammen 31 selskap, ble planene lagt på bordet: Zapata skulle konkurrere med verdens største online-operatør, America Online (AOL). På sin egen hjemmeside ble det annonsert at de gjerne ville kjøpe din webtjeneste.

I slutten av mai tikket det inn en faks hos ett av de største søkeselskapene, Excite Inc., med tilbud om å betale 1,7 milliarder dollar for overtakelse av søkeselskapet. Excite ble overrasket over at det ikke var en spøk, og i etterkant gikk meglerhuset Merill Lynch ut med en kjøpsanbefaling av Zapata-aksjer.

Nå kan det bli rettssak i hjemstaten Texas som flyter over av oljemillionærer og innflytelsesrike menn kalt George Bush (seniorer og juniorer). En gruppe med ferske aksjeinnehavere i Zapata har slengt på bordet et søksmål som angriper villedende uttalelser fra ledelsen vedrørende iverksettelse av selskapets internettplaner.

Videre hevder aksjeeierne, som har kjøpt aksjer i perioden 6.juli til 15. oktober, at enkelte i Zapatas ledelse har utnyttet hausingen av selskapet og solgt aksjer på høyeste kurs (for til sammen 5,6 millioner dollar). Det var den 6. juli Zapata annonserte at det skilte ut internettaktivitetene i en egen enhet kalt Zap for å bli en av de største internettselskapene i verden.

I oktober kom meldingen om at Zapata forkaster internettplanene.

Til toppen