Gjelden tynger europeiske teleselskap

De tre største europeiske teleselskapene sitter tilsammen med en gjeld som tilsammen overstiger 140 milliarder dollar, som tilsvarer over 1.200 milliarder kroner eller to ganger et norsk statsbudsjett.

Det er europas største teleselskap, Deutsche Telekom som topper med en gjeld på 65,5 milliarder euro, eller omtrent 60 milliarder dollar. Deretter følger France Telecom med 600 millioner euro mindre gjeld på nærmere 64,9 milliarder euro, eller 57,7 milliarder dollar.

France Telecom har tidligere anslått at selskapet skulle kunne betale tilbake betydelige deler av gjelden de neste årene. Men gjelden er så høy og aksjekursen så lav at selskapet nå knapt regner med å kunne redusere gjeldsbelastningen nevneverdig.

Bakgrunnen for gigantgjelden mange teleselskap sitter med er i stor grad selskapenes investeringer i europeiske UMTS-auksjoner i fjor. France Telecom trodde at en børsnotering av mobilselskapet Orange skulle rette på finansene, men børsintroduksjonen i vår skjedde til rekordlav pris, og selskapet fikk på langt nær ikke de pengene en planla.

Planen var å redusere gjelden med 25-35 milliarder euro innen 2003, men nå er målet redusert til beskjedne 6 milliarder euro dersom markedet ikke tar seg opp. France Telecom berges av en svært solid posisjon i det franske markedet, der inntektene fra fastnettelefoni skal bidra til å skaffe kontanter nok til at gjelden kan reduseres, sier selskapets finansdirektør Jean-Louis Vincigeurra, til Financial Times.
British Telecom er en god nummer tre. Selskapet har imidlertid kommet langt i arbeidet med å redusere gjelden under ledelse av den nye styrelederen Christopher Bland. Fra å ha ligget på 30 milliarder pund eller 44 milliarder dollar i mars i år planlegger selskapet nå med en gjeld i mars neste år på mellom 15 og 17 milliarder pund eller mellom 22 og 25 milliarder dollar.


Siste tiltak er eiendomssalg for 2,3 milliarder pund som skal gjennomføres i desember.

Til toppen