IT-BRANSJEN

Glemte å skru av backup: Skapte fullstendig kaos på børsen

En menneskelig datafeil skapte voldsomme svigninger i aksjekursene på børsen i New York tirsdag.

En mann snakker i telefonen på meglergulvet under kaoset på New York Stock Exchange tirsdag denne uken.
En mann snakker i telefonen på meglergulvet under kaoset på New York Stock Exchange tirsdag denne uken. Foto: Seth Wenig/NTB
28. jan. 2023 - 16:00

En ansatt hadde glemt å skru av et backup-verktøy som gjorde at handelen på børsen ble nullstilt i morgentimene tirsdag. I noen tilfeller svingte kursene med 25 prosent på bare få minutter.

Kaoset påvirket mer enn 250 selskaper. Blant dem McDonalds, Walmart, Morgan Stanley , Exxon Mobil og Wells Fargo, skriver Bloomberg.

Problemene skyltes at en ansatt ved NYSEs datasenter i Chicago hadde glemt å skru av et katastrofegjenopprettingsverktøy. Børsens IT-systemer oppfattet den kjørende prosessen som at handelen holdt det gående gjennom nattetimene.

Vanligvis settes de innledende prisene ved ni-tiden om morgenen, men grunnet feiltolkningen gikk prisingen amok.

De økonomiske konsekvensene av blunderen er ennå ikke gjort rede for, men så mange som 1300 handler skal ha blitt opphevet. Flere av de påvirkede meglerne og aksjehandlerne har nå søkt børsen om kompensasjon for priskaoset.

Administrerende direktør Ole Petter Saxrud i Atea Norge sammen med påtroppende regiondirektør Ane Marte Hausken. Begge er godt fornøyd med signeringen.
Les også

Hun blir direktør i viktig region for Atea

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra