Globalstar satt måneder tilbake

En oppskyting av 12 satellitter som skulle utgjøre en del av satellittelefonsystemet Globalstar mislyktes onsdag kveld. Alle satellittene gikk tapt og Globalstar-prosjektet, med amerikanske Qualcomm i spissen, er satt flere måneder tilbake.

Forsinkelsene som satellittelefonsystemet Globalstar nå blir påført, kommer dagen etter at Iridium-sjef Edward Staiano måtte bite i gresset og fortelle at den kommersielle starten for Iridium først skjer 1. november og ikke 23. september som tidligere planlagt. For Iridium er derfor Globalstar-fadesen en god nyhet, men for Qualcomm som står bak Globalstar, betyr gåprsdagens mislykkede satellittoppskyting at hele prosjektet blir flere måneders forsinket.

I løpet av de neste ni månedene var det planlagt å skyte opp 36 Globalstar-satellitter i tillegg til de som ble ødelagt i går. Bæreraketten som sviktet onsdag kveld (norsk tid) er av modellen Zenith, og var planlagt å bli brukt to ganger til for å bringe 24 satellitter i bane, mens ytterligere 12 satellitter skal bli sendt ut i sine riktige baner ved hjelp av tre russiske bæreraketter av typen Soyuz.

Onsdagens oppskyting ble avbrutt etter fem minutter da bæreraketten sluttet å fungere, og falt tilbake gjennom atmosfæren. Og de delene som ikke brant opp i atmosfæren falt ned et sted i Sør-Sibir.

Årsaken til at Globalstar har valgt de russiske bærerakettene er den mye lavere prisen enn om oppskytingene skulle skje med for eksempel Boeings bæreraketter av typen Delta II. En annen viktig faktor er at all oppskytingskapasitet i verden for tiden er tøyd til bristepunktet, slik at det er vanskelig for Globalstar å booke seg inn på oppskytinger med andre og mer pålitelige bæreraketter. En normal Zenit-oppskyting koster 30 millioner dollar, men prisen må vurderes opp mot risikoen: For denne typen bæreraketter har et svært dårlig rykte med åtte mislykkede oppskytinger av i alt 31 siden 1985...

En modifisert type av bæreraketten, med tre istedet for to trinn, skal etter planen brukes av Sea Launch-prosjektet der norske Kværner er en av de største investorene.

Globalstar skal etter planen lansere sin satellittelefontjeneste basert på et nett bestående av 48 lavbanesatellitter om et års tid. Tidligere er åtte satellitter skutt opp fra Cape Canaveral ved hjelp av to Delta-II bæreraketter

Det er ventet at Globalstar senere i dag kommer med en uttalelse i forbindelse med det mislykkede oppskytingen som ITAR-TASS var først ute med å rapportere.

Til toppen