God butikk å være pirat

I Russland er 90 prosent av all programvare piratkopiert, og på verdensbasis taper man 100 milliarder kroner hvert år på piratvirksomhet. Auksjonssider på nettet er de verste synderne, og BSA overvåker disse kontinuerlig.

Business Software Alliance (BSA) jobber for å redusere piratvirksomheten over hele verden. Den ideelle organisasjonen er etablert i 70 markeder, og finansieres dels av medlemsbedrifter som selger programvare og dels av penger de får utbetalt etter søksmål mot bedrifter som driver priatvirksomhet. Det siste er mest aktuelt i USA.

De siste årene har piratvirksomhet blitt svært utbredt, og koster programvarebedriftene rundt 11 milliarder dollar (i underkant av 100 milliarder kroner) hvert år på verdensbasis. Spesielt er problemet stort i Russland, der man regner med at 90 prosent av all programvare er piratkopiert. I Vest-Europa er andelen piratkopiert programvare på 34 prosent (som tilsvarer 3,6 milliarder euro eller nesten 30 milliarder kroner).

En million europeeres jobb avhenger av programvaresalg, og europeiske myndigheter taper 81 milliarder kroner (10 milliarder euro) på grunn av piratkopiering, ifølge tall fra BSA.

Samtidig er det veldig få pirater som blir straffet for sine handlinger. Noen får en bot, men det er svært sjelden man får fengselsstraff. Det er også problemer med holdninger i forhold til piratkopiering, forteller BSA. I Italia opplevde organisasjonen at politiet beskyttet en piratkopist og unnskyldte vedkommende med at "han måtte forsørge familien sin".

For mange er det store penger å tjene på piratkopier, og organisasjonen innrømmer også at det er blitt et økende problem på grunn av et økt antall CD-brennere. Det er blitt vanlig å brenne CD-er selv, og mange ser på det som helt greit å kopiere programvare til seg selv, venner og familie.

Piratene er kreative og BSA møter nye utfordringer hver dag. Også blant mindre PC-forhandlere - som har marginale inntekter - er det et problem. Disse selger ofte maskiner med ferdiginstallert - og piratkopiert - programvare, noe de kan tjene noen ekstra kroner på.

Margo Miller, som jobber i BSA European Internet Counsel, forteller at piratkopiert programvare distribueres i mange kanaler. Antipiratenes verste fiender er epost, nyhetsgrupper, IRC (pratekanaler), såkalte "mailorder"-sider på nettet, filoverføringsprotokoll (FTP), nettauksjoner og distribusjon av informasjon om mulige omveier.

Auksjonssidene overvåkes nøye av organisasjonens medarbeidere. Ifølge Miller er det mange som forsøker å lure folk til å kjøpe piratkopiert programvare på nettauksjoner - også utenom selve auksjonssidene. Dette kan gjøre det vanskeligere å identifisere synderene.

BSA vil samarbeide med de ulike ISP-ene (tjenesteleverandørene), som er de som kan stenge sider som åpenbart eksisterer for å formidler piratkopier. Ifølge BSA blir 90 prosent av sidene fjernet av ISP-ene etter forespørsel fra organisasjonen.

ISP-er kan også stenge epost-kontoer som brukes til å drive piratvirksomhet. Miller mener det bør ringe en bjelle dersom man på en auksjonsside ser 'ny' programvare (for eksempel Microsoft Office 2000) til salgs for langt under markedspris. I mange tilfeller selges produktene for under en tidel av normal utsalgspris.

Til toppen