God start for nyprivatisert televerk

Første dag steg aksjeverdien på Swisscom med 13 prosent, og andre dag med 4 prosent. Dette betyr at prisen satt på Swisscom-aksjen da den sveitsiske staten solgte ut 30 prosent var nær markedsverdien, ifølge selskapets konsernsjef, Tony Reis.

Privatiseringskursen ble satt til 340 sveitsiske franc per aksje, 10 franc over den laveste aktuelle kusen som var satt på aksjen. Med 22,05 millioner aksjer på salg - 30 prosent av selskapet - brakte salget inn 7,5 milliarder franc, noe som verdsetter hele selskapet til 25 milliarder franc (140 milliarder kroner)

Ifølge Tony Reis er 35 prosent av aksjene solgt til sveitsiske investorer, hvorav 70.000 småaksjonærer.

Delprivatiseringen i Swisscom er den største i Europa i år, men slett ikke den eneste. I Vest-Europa er det greske OTE og finske Sonera, som står for tur, med henholdsvis 15 og 20 prosent av aksjene som skal selges i markedet. OTE er allerede delprivatisert med 30 prosent, mens Sonera er helstatlig. Den franske regjeringen har bestemt å vente med et ytterligere nedsalg i France Telecom.

Av flere øst-europeiske nasjoner som planlegger teleprivatiseringer, er Polen den mest interessante, der privatiseringen av 25 prosent av det polske televerket er den største noen sinne i Øst-Europa. Den polske regjering mener salget vil kunne gi to milliarder amerikanske dollar i statskassa.

Til toppen