Gordon Browns mobile kupp

Den britiske finansministeren Gordon Brown kan bli den største vinneren av de alle i mobilbransjen. Han klarte å arrangere en auksjon som innbrakte over 300 milliarder kroner for landets fem UMTS-lisenser. Auksjon nummer to foregår nå i Nederland, og der ligger det til rette for tidenes billigste mobillisenser.

Den billigste av de fem britiske UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)-lisensene kom på 60 milliarder kroner. Den nederlandske staten hadde håpet på rundt 70 milliarder kroner for alle de fem nederlandske mobillisensene. Men nå ser det ikke lenger ut til at det målet kan nås.

En ting er at det er bare seks konkurrenter til landets fem mobillisenser, hvorav fem er landets eksisterende GSM-aktører. Mange selskap, hvor av Telenor er ett av de, kan være skremt av prisene auksjonen i Storbritannia oppnådde. Teleanalytikere forventer at det er det sjette selskapet, utfordreren til GSM-operatørene, VersaTel som først vil trekke seg, og som i realiteten kan avgjøre hvor høye prisene blir.

En helt annen ting er at prisen etter første auksjonsdag bare lå på en fjerdedel av den prisen nederlandske myndigheter hadde regnet med. De planlagte 5-8 milliardene fordunstet til bare 51 millioner euro, eller 400 millioner kroner etter fredagens auksjonsrunder.

Dermed kan den nederlandske mobikauksjonen bli et betydelig tilbakeslag for tilhengerne av auksjoner for å fordele de nye UMTS-mobillisensene, og det er stort sett bare et dusin europeiske finansministre som planlegger sine mobilauksjoner. Alle følger nå den nederlandske prosessen med argusøyne.

Allerede i slutten av juli starter den kanskje mest interessante auksjonen av dem alle, nemlig den tyske. Der er det ni aktører tilbake i feltet som skal konkurrere om minst fire, maksimalt seks mobillisenser.

UMTS er av flere mobilstandarder samlet i ITU-2000 som også kalles for tredje generasjon mobiltelefoni. Standarden tillater hastigheter i mobilnettet på opptil 2 Mbit/s. De nye mobilnettene skal være operative i EU-området fra 2002.

Nederlansk mobillisensauksjon, etter runde 37:

Lisens Pris (euro) Selskap
A 5.540.000 Telfort Holding
B 45.380.000 Libertel
C 140.000 Dutchtone Multimedia
D 90.000 3G Blue
E 180.000 Versatel 3G
45.880.000

Kilde: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Den sjette deltakeren i auksjonen er det tidligere telemonopolet KPN, som fremdeles er med i auksjonen, men har ennå ikke avlagt bud.

Til toppen