Gravde en grav for andre - falt selv nedi

Han forsøkte å snakke ned konkurrenten men endte med å senke verdien på sitt eget selskap med 20 prosent. Konsernsjef i Qualcomm, Irwin Jacobs, kravler akkurat nå i sin egen grav.

Planen var å reposisjonere seg i det globale mobilmarkedet helt i forkant av utrullingen av tredje generasjons mobiltelefoni. Konsernsjef Irwin Jacobs lot seg intervjue av Financial Times, og sa at mobilstandarden basert på W-CDMA kunne bli flere år forsinket, mens Qualcomms egen standard cdma2000 ville være klar lenge før.

Tredje generasjons mobiltelefoni, eller 3G eller UMTS (Universal Mobile Telecommunications system) består av flere mobilstandarder som gjennom en lang prosess i den internasjonale teleunionen, ITU, er harmonisert til det en gjerne kaller for UMTS. De to mest interessante teknologiene som vil inngå i tredje generasjons mobiltelefoni (3G) er W-CDMA og cdma2000.

W-CDMA kalles også for UTRA og er et europeisk/japansk standardforslag. Det er i stor grad bygd på en videreutvikling av GSM-standarden. Alternativet cdma2000 er en ren Qualcomm-oppfinnelse, basert på selskapets CDMA-teknologi som ble utviklet i 1989. Forskjellen på teknologiene og interessene bak den finner en derfor også i utbredelsen av GSM og CDMA-telefoni i dag. GSM er utbredt i Europa og Asia, mens CDMA stort sett bare finnes i USA og Sør-Korea.

Her finner en også utgangspunktet for Qualcomm og Jacobs. Selskapet hevder å sitte med sentrale patentrettigheter til begge hovedstandardene. For cdma2000 er det ikke særlig tvil om det, men selskapets krav knyttet til W-CDMA er det større tvil om. Selskapet lever av avgifter som andre produsenter betaler for hver mobiltelefon som slippes på markedet med CDMA-teknologi i. Derfor er Jacobs interessert i at kjernen i 3G nettopp blir selskapets egen teknologi både i infrastruktur og terminaler.

Dette var bakgrunnen for hans intervju, der han riktignok innrømmet at det er flere som har valgt W-CDMA enn cdma2000 men løste det hele ved å si at W-CDMA teknologien ikke er kommersielt klar før i 2004/2005.

Jacobs sier at begge teknologiene vil måtte finnes i 3G-terminalene. Under et foredrag han nylig holdt for investorer og analytikere i San Diego, sa han ifølge The Wall Street Journal, at kostnaden for å supportere cdma2000 er svært lav om du fra før driver med GSM. Han mener kort fortalt at cdma2000 er W-CDMA overlegen.

Til tross for det har de aller fleste mobilselskap i verden valgt GSM som sin første digitale mobilstandard. De samme operatørene velger i nå W-CDMA, utviklet av japanske NTT, Nokia og Ericsson i fellesskap med enkelte justeringer utført underveis.

Målet for Jacobs med å påstå at W-CDMA teknologien ble forsinket på markedet var å gi hans eget selskap, Qualcomm, ekstra drakraft i kampen mot konkurrenten.

Markedet tok ikke hintet og sendte Qualcomm-aksjen ned 20 prosent til den laveste kursen siste år på 50,15 USD (den høyeste kursen siste år er på 162,6 USD). Like før helgen steg aksjen likevel noe for til sist å ende opp på et omsetningsnivå på vel 60 USD.

For Qualcomm står det store penger på spill. Jo flere 3G-terminaler som inneholder selskapets cdma2000-teknologi desto høyere lisensinntekter for selskapet. En tredel av selskapets inntekter kommer i dag fra lisensinntekter som i fjor utgjorde 705 millioner dollar. Med andre ord en svært lønnsom butikk, ettersom 50 selskap har akseptert å betale avgiftene, inkludert Nokia som gjør det bra med sine CDMA-terminaler i USA.

Men forhandlingene om 3G-terminalene har knapt nok kommet i gang, noe som gjør både Jacobs og hele konsernledelsen i Qualcomm temmelig nervøse. For en har ennå til gode å ta inn lisensavgifter for mobiltelefoner med W-CDMA teknologi i. En viktig avtale kan være med Nokia der forhandlingene ennå pågår.

En viktig hjørnestein i Qualcomms PR-løp for sin cdma-teknologi er dessuten satellittsystemet Globalstar. Selskapet er ikke ulikt det fallerte Iridium, men selvfølgelig basert på CDMA-teknologi, og var tiltenkt rollen som Qualcomms forslag til 4G, mobiltelefoni og satellittelefoni i kombinasjon. Globalstar er imidlertid på konkursens rand. Den skjebne kan fort Qualcomms øvrige virksomhet også lide om ikke selskapet klarer å karre til seg lisensinntektene for tredje generasjons mobiltelefoni.


CDMA (Code Division Multiple Access)
Dette er en såkalt spredt spektrum-teknikk som konverterer analoge signaler til digitale for overføring via mobilnett. CDMA har vesentlig større kapasitet enn TDMA. I følge Techwebs TechEncyclopedia gir CDMA inntil 35 ganger kapasiteten til det tradisjonelle analoge nettet. California-selskapet Qualcomm er en av de ledende på området og har en rekke patenter på produkter basert på CDMA-teknikk.
Til toppen