GTS kjøper Esprit Telecom

Global TeleSystems Group (GTS), som for få dager siden kjøpte norske Netsource, har plukket med seg britiske Esprit Telecom Group PLC på sin europeiske handlerunde.

GTS blir med oppkjøpet en stor aktør på det europeiske telemarkedet med en kapitalisert verdi på 30 milliarder kroner.

Salgssummen på 645 millioner amerikanske dollar skal i sin helhet gjøres opp i aksjer i GTS, som gir 0,89 GTS-aksjer for hver Esprit-aksje. Tar en utgangspunkt i aksjekursen for de to selskapene mandag kveld norsk tid, sluttet GTS-aksjen på 41,75 amerikanske dollar, noe som gir Esprit-eierne en verdi på 37,16 dollar, eller en direkte gevinst på 22 prosent i forhold til mandagens sluttkurs.

GTS sitter selv med et europeisk telenett gjennom datterselskapet Hermes Europe Railtel BV, der blant andre de belgiske og svenske jernbaneverkene er medeiere, mens Esprit har et eget utbygd høyhastighets telenett som tilbyr kapasitet i det nå deregulerte europeiske telemarkedet.

GTS vil etter oppkjøpet sitte på en egen amerikansk og europeisk infrastruktur for sin transatlantiske forbindelse, og kommersielle teletjenester på Hermes-nettet vil tilbys i midten av neste år til et 30-tall europeiske byer. Esprit ble etablert i 1992 og leverer i dag teletjenester til 30 europeiske byer i åtte land.

Minst 65 prosent av Esprit-eierne må akseptere kjøpet om det skal gjennnomføres, og om alt går etter planen skal fusjonen mellom de to selskapene være sluttført senest til sommeren 1999.

Samlet vil de to selskapene ha en kapitalisert verdi på 4,1 milliarder dollar og være aktive i 19 europeiske land.

De samlede inntektene siste kvartal var på 482 millioner dollar, mens selskapene har 3000 ansatte og vel 35.000 kunder, i hovedsak bedrifter.

Konkurransen fra langt større aktører som Cable&Wireless, Global One og det nye venturet mellom British Telecom og AT&T ses på som hovedfaktorene bak denne fusjonen.

Til toppen