BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gullrush for infrastruktur i Brasil

Leverandører av utstyr til fast og mobil teleinfrastruktur som Ericsson og Nokia går gode tider i møte i Brasil etter salget av teleoperatøren Telebras. På ett år skal infrastrukturen bygges ut med ti millioner linjer i fastnettet, og ytterligere 15 millioner på få år. I tillegg kommer flere mobilnett.

Frode Eriksen
3. aug. 1998 - 16:03

I tillegg til ytterligere utbygging av mobiloperatørene som tidligere var en del av Telebras, kommer de allerede tildelte mobillisensene til operatører som skal bygge og drive nett i konkurranse med de nå solgte Telebras-selskapene.

Blant de første selskapene som vil merke større etterspørsel er svenske Ericsson og finske Nokia, i tillegg til andre leverandører som amerikanske Lucent og tyske Siemens. Telebras ble delt opp i 12 deler som ble solgt hver for seg. Den totale salgssummen kom opp i 19 milliarder amerikanske dollar (USD). I tillegg har budgiverne forpliktet seg til å bygge ut telenettet i raskt tempo. Og dét trengs med bare 11 telefonlinjer per 100 innbyggere, mellom to og fire års leveringstid på en vanlig telefonlinje og høye priser.

Ifølge Financial Times (FT) skal selskap som spanske Telefonica, Portugal Telecom og amerikanske MCI, som alle bød og fikk deler av Telebras, investere ytterligere 52 milliarder USD på utbygging av landets faste og mobile telenett.

Analytiker David Wheeler i Bear Stearns & Co. in Sao Paulo, sier til FT at de europeiske teleoperatørene som fikk tilslag på deler av Telebras allerede er gode kunder hos Ericsson. Men selskapet møter hard konkurranse fra blant annet canadiske Nortel, spesielt på mobitelefoni. Telefonica har allerede sagt at selskapet vil benytte franske Alcatel som leverandør til mobilnettet i Sao Paulo.

Det er ventet at det brasilianske telemarkedet, som er det største i Sør-Amerika, vil dobles som følge av privatiseringen, og mobillisensene som er auksjonert bort det siste året. Telekom vokser allerede mer enn gjennomsnittet for Brasil - mellom 1991 og 1996 med 14 prosent årlig, mot 2,9 prosent årlig landet sett under ett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.