Hackere knekker Microsofts stolthet

Microsofts nye virkemiddel for å bekjempe piratkopiering av Windows har mislyktes - i det minste foreløpig.

Microsoft har med tydelig stolthet fortalt ved flere anledninger om sin kopibeskyttelse som de mener er tilnærmet helt sikker.

Grunnen til dette er at maskinen kontakter en "moder-maskin" der registreringen blir mottatt og prosessert. Derfor vil serienumre på avveie fort bli fanget opp og den piratkopierte versjonen kan sperres for bruk. En snedig beskyttelse - om den hadde fungert.

I går fikk digitoday.no demonstrert hvor enkelt denne beskyttelsen kan knekkes - og det med informasjon som har ligget fritt tilgjengelig på Internett i mange uker. For siste versjon, Beta 2 - som snart sendes ut, ble det ikke gjort noe nytt i det hele tatt, men bare funnet frem relevant informasjon fra tidligere versjoner.

Det må regnes med at beskyttelsen vil endres før fullversjonen kommer, men det lover ikke godt at det flyter rundt steg-for-steg-oppskrifter på hvordan man fjerner beskyttelsen. Versjonen digitoday.no ble presentert var så enkel og godt forklart at selv de mest ulærde datahatere kunne fullført den uten å møte de store hindringene.

Alt i alt gikk prosedyren ut på å fjerne to av originalfilene før installasjon, deretter installere normalt og kjøre tre kommandoer, som var skrevet ordrett i "installasjons-cracking-manualen" og så var alle problemer glemt. Maskinen ville ikke lengre prøve å registrere seg, eller mase på at du skulle gjøre det, og programmene som med jevne mellomrom tar kontakt "hjem" for å rapportere ble ikke lengre lastet. Hele prosessen, slik vi ble demonstrert, tok omtrent 10 minutter i tillegg til den normale installasjonen på omtrent en time.

I "manualen" var det også et fungerende registreringsnummer for Windows XP.

- Kopieringsbeskyttelsen som kommer med Beta 2 er mer for å teste installasjonsveildeningen enn for å ta pirater, men jeg er overrasket over at slikt ligger fritt tilgjengelig på Internett, sier fungerende produktsjef for Windows XP, Eva Fors i Microsoft.

Til toppen