Hard konkurranse om italiensk mobillisens

Det drar seg til en veritabel kamp om en GSM 1800 lisens som italienske samferdselsmyndigheter etter planen skal tildele første kvartal neste år. To konsortier med Deutsche Telekom og France Telecom på den ene siden og British Telecom og Telenor på den andre konkurrerer sammen med lokale partnere om lisensen i et av Europas største mobilmarkeder.

Tirsdag meldte France Telecom og Deutsche Telekom at selskapene formelt etablerte et joint venture sammen med det italienske energiverket ENEL for å by på GSM 1800 lisensen. ENEL vil sitte med 51 prosent i venturet, mens de to telekomselskapene vil dele på 49 prosent. Den ferskeste aktøren i dette konsortiet er France Telecom, og selskapets inntreden styrker konsortiets muligheter betraktelig i kampen om lisensen.

Italia er foruten Tyskland, Frankrike og Storbritannia det viktigste telekommarkedet i Europa. Selv med en mobilpenetrasjon på 15 prosent er landet verdens største mobilmarked målt i antall abonnenter. De to eksisterende operatørene er Telecom Italia Mobile og Omnitel-Italia Pronto. Førstnevnte eies av Telecom Italia, som i høst ble helprivatiset, mens Omnitel eies av Olivetti. Olivetti har imidlertidig solgt seg ned til 51,1 prosent, med tyske Mannesmann som kjøper og ny partner. Mannesmann er fra før en av konkurrentene til Deutsche Telekom på det tyske hjemmemarkedet.

Picienne er den andre søkeren på Italias tredje mobillisens. Ifølge markeds- og PR-sjef i Telenor Internatonal, Fredrik Grindland, er det ennå ikke klart hvordan eierfordelingen blir mellom konsortiets internasjonale partnere, BT og Telenor. Han sier til digi.no at det dreier seg om en fordeling på mellom 40 og 45 prosent. - Uansett blir dette prosjektet mindre enn investeringene i Tyskland, der Telenor vil investere i overkant av 3 milliarder kroner.

BT og Telenors lokale partnere består blant annet av et energiselskap og en bank.

Ifølge analytikere The Wall Street Journal har pratet med, er det vanskelig å skille de to konsortiene fra hverandre ettersom både de lokale og de internasjonale partnerne har kapital og kompetanse innenfor sine bransjer. Den italienske regjeringen skal velge sine rådgivere i løpet av få dager, mens det er ventet at lisensen kan tildeles i februar neste år.

Til toppen