Helautomatisk sekretær til 3000 kroner

Olympus har nå lansert sin digitale diktafon D1000 i Norge. Programvaren som følger med, ViaVoice fra IBM, vant prisen for beste programvareprodukt under årets CeBIT-utstilling.

Olympus har nå lansert sin digitale diktafon D1000 i Norge. Programvaren som følger med, ViaVoice fra IBM, vant prisen for beste programvareprodukt under årets CeBIT-utstilling.

Når du dikterer på D1000, lagres stemmen digitalt i et flashminnekort i enheten. Dette minnet er på 2 MB og kan lagre mellom 16 og 33 minutter med tale, avhengig av hvilken lydkvalitet du ønsker og velger. Det er også mulig å bytte ut dette kortet med et 4 MB kort, og i løpet av sommeren kommer det et 8 MB-kort.

Ifølge Tom Arne Evensen, produktsjef for lyd hos Olympus Norge, blir maksimal lagringstid da 150 minutter. Skal du bruke ViaVoice-programvaren, må du derimot bruke den beste lydkvaliteten.

ViaVoice er et stemmegjenkjenningsprogram som foreløpig kan tolke engelsk, tysk og fransk tale, og gjøre det om til tekst som kan brukes i omtrent alle tekstbehandlingsprogrammer. ViaVoice har et basisvokubular på 22.000 ord. Brukeren kan utvide dette ved å lese inn opptil 42.000 nye ord.

For å lære programvaren å kjenne stemmen til brukeren, må brukeren "trene opp" programvaren første gang den brukes. Dette gjøres ved å lese høyt omtrent 300 setninger på det språket brukeren velger. Ifølge Evensen, tar dette et par timer.

D1000 leveres med bærveske, PCMCIA-adapter og kabel, i tillegg til programvaren og flashkortet på 2 MB. Det er også mulig å kjøpe en kortleser for bruk sammen med parallellporten på stasjonære PC-er som ikke har PCMCIA-kontakt.

Diktafonen lagrer lyden i det komprimert filformatet DSS (Digital Speech Standard). Disse filene kan enkelt overføres til PC-en og kan ved hjelp av en DSS-spiller avspilles via lydkortet. Det er også mulig å pakke ut DSS-filene til WAV-formatet.

D1000 veier 156 gram og er designet i et relativt hendig lommeformat.

Kravene til PC-en D1000 skal brukes sammen med, er at den kjører Windows 95, har Pentium 133 MHz eller høyere, minst 32 MB minne, Sound Blaster-kompatibelt lydkort, CD-ROM spiller og 125 MB ledig harddiskplass.

Prisen på D1000 er 3200 kroner. Kortleseren for parallellporten koster 2400 kroner.

Til toppen