Helomvending i IT

Etter flere dager med nedgang i IT indeksen, snudde trenden kraftig fredag.

Fredag var det igjen duket for oppgang på Oslo børs etter oppgang i USA torsdag. Mot slutten av dagen ble også hyggelige amerikanske sysselsettingstall offentliggjort, og dette bidro til å løfte markedet et hakk før børsen stengte klokken 1600.

IT-indeksen som har vært blant de mest utsatte delindeksene i den siste tids tilbakegang, fikk majoriteten av oppgangen da markedet snudde fredag. Delindeksen avsluttet 2,2 prosent over onsdagens sluttnivå, mot totalindeksens som endte opp 1,4 prosent.

- Mange IT-aksjer har fått for mye juling den siste tiden, til tross for gode tall fra sektoren. Mye kan tyde på at stemplet som risikoaksjer ufortjent har smittet over på IT-aksjer som ikke fortjener dette stemplet, kommenterer en analytiker. Analytikeren nevner Evercom som et eksempel på et selskap som har vist knallvekst og solide resultater men som likevel har blitt straffet på linje med de største hasard aksjene. Evercom var opp 5,7 prosent til 37 kroner fredag.-

Mange av de mindre spekulative IT-selskapene kom sterkt tilbake fredag, men på toppen tronet kongen av risikoaksjene - Opticom. På høyt volum steg aksjen med 12,5 prosent uten at det kom noen nyheter som skulle tilsi en slik oppgang. Aksjen har imidlertid en svært volatil historie, og rykter oppstår ofte rundt dette selskapet, som hvis det lykkes vil revolusjonere store deler av databransjen.

Langt mer solid er PC-systemer som også fikk et løft fredag. Aksjen som la på seg 8,8 prosent til 18,50 kroner, har fått mye juling den siste tiden. Mye spenning er knyttet til halvårstallene som legges fram torsdag neste uke.

- Jeg tror kvartalstallene vil bli langt dårligere enn i fjor, men dette skyldtes i første rekke store gevinster på aksjer som ikke kommer i år. Mange vil nok likevel ha vanskelig for å unngå å sammenligne bunnlinjene, sier en analytiker. Han er mer opptatt av hva som kommer til å skje med selskapets utenlandssatsing.

- Skal de oversette Rubicon eller vente til Eidsvoll er klar i midten av 1999? Uansett tror jeg dette vil kreve mye tid og penger, avslutter analytikeren.

Omsetningen på Oslo Børs endte på i underkant av 900 millioner kroner, grunnfondsbevis inkludert.

Til toppen