Hermansen: - Regjeringen tar feil når det gjelder bredbånd

Regjeringen har ikke hatt et korrekt bilde av bredbåndsutbyggingen i Norge. Det har Telenor gjort klart for både Nærings- og handelsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

- Nei vi føler oss ikke tilsidesatt, svarte Tormod Hermansen da digi.no lurte på om Telenor følte seg tilsidesatt av regjeringen når den kjørte så hardt på en egen bredbåndsmelding, på tross av at Telenor allerede hadde svaret (ifølge Telenor selv. red. anm.).

- Men vi har hatt et behov for å formidle til regjeringen et mer korrekt bilde av den faktiske situasjonen. Vi har hatt møter med statsrådene i både Nærings- og handelsdepartementet og Samferdselsdepartementet for å formidle det bildet vi mener er det riktige, og som dessverre ikke har kommet fram slik det etter vår mening burde.

Ifølge teknologidirektør i Telenor, Berit Svendsen, har Telenor allerede et nasjonalt bredbåndsnett tilgjengelig med 2 Mb samband til alle landets kommunesenter.

- Bredbåndsutviklingen er bedre enn hva som har kommet fram i media, sa Svendsen på kvartalspresentasjonen til Telenor. Hun mente det var galt at en rapport som Nærings- og handelsdepartementet konkluderte med at bare 24 prosent av landets kommuner hadde bredbåndstilknytning, når Telenor ved hjelp av leide linjer med minst 2 Mb kapasitet var tilgjengelig. Hun viste til at Telenor har foreslått overfor staten at en kunne gå inn med anbud på totalleveranser av bredbåndsløsninger til for eksempel grunnskoler. På spørsmål om hva et 2 Mb samband til en skole ville koste, ville hun imidlertid ikke gi et konkret svar.

Og ved å kombinere ulike teknologier kan Telenor gi et nasjonalt tilbud, bestående av både ADSL, leide linjer, satellitt og kabel-TV, sa hun.

- Hovedspørsmålet er heller ikke teknologien som benyttes for etablere bredbåndet, men hva brukerne er villig til å betale for det.

Svendsen viste til undersøkelser som andre selskap hadde gjennomført som viste at 900.000 nordmenn ville ha tilgang på bredbånd. Akkurat nå tester 750 husstanser i Stavanger VDSL, som er en enda raskere forbindelse enn ADSL som gjør det mulig å se på tre TV-program samtidig og i tillegg surfe på Internett.

Svendsen forsvarte Telenors satsing på ISDN, som hun mente hadde brakt Norge i verdenstoppen i bruk av Internett, mens en i Sverige har tatt et stort sprang fra vanlige modem til ADSL. ADSL ble introdusert til en lav pris, men i Sverige setter en nå opp prisen, sier Svendsen.

Til toppen