Hermansens svenske shoppingliste tar form

Rustet med shoppingliste for tur til Sverige har Telenor-sjef Tormod Hermansen flere muligheter til å gjøre gode kjøp.

Den danske avisen Børsen siterer interne kilder i Telenordia som vil ha det til at Telenor skal være interessert i å kjøpe ut de to andre eierne, British Telecom og Tele Danmark. De tre selskapene eier hver sin tredel i Telenordia.

Samtidig er det slett ikke sikkert at det å starte på bar bakke som mobiloperatør i Sverige er den gunstigste løsningen, som er et syn konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen bekreftet overfor digi.no tidligere i uken.

Dette åpner for andre muligheter, som kan inkludere både et samarbeid med Vodafone som eier 71 prosent i det svenske mobilselskapet Europolitan, eller NetCom AB som eier det svenske mobilselskapet Comviq.

Med tanke på at Telenor bare har få uker igjen av den "stille perioden" før børsnoteringen i september, er det grunn til å tro at om noe skjer, så skjer det i nær framtid.

Alternativene for Telenors virksomhet i Sverige, inkludert mobiltelefon kan være:

  • satsing gjennom Telenordia, mest trolig alene etter å ha kjøpt ut Tele Danmark og British Telecom som også gir de gunstigste kommandolinjene
  • Vodafone er hovedeier i Europolitan og det kan tenkes et samarbeid det Telenor får kjøpe Europolitan, eventuelt en annen tilgang til Europlitans mobilnett i bytte mot at Vodafone får tilsvarende tilgang i Danmark og Norge. Telenor samarbeider allerede med Europolitan innenfor mobiltelefoni, i og med at selskapet er Telenors underleverandør av mobiltelefoni i Sverige til pan-nordiske bedriftskontrakter.
  • en skal heller ikke utelukke NetCom AB som en kandidat Telenor vurderer. Selskapet eier mobiloperatøren Comviq, men dette er nok en såpass drøy jafs at selv Telenors milliarder ikke er nok
  • Telenor har tidligere gjort det klart at en vurderer å starte som service provider innenfor mobiltelefoni i de europeiske land der en ikke eier egen mobil infrastruktur. Dette kan like gjerne skje i Sverige.

Konsernsjefene både i Telenor og Tele Danmark har de siste uken gjort det klart at de ikke tenker på å avvikle samarbeidet i Sverige, men Børsen mener dette ikke er annet enn rent taktiske erklæringer.

Til toppen