Hevder Al Qaida ville plante trojaner i Windows XP

Ifølge en indisk IT-ekspert, hevder en fengslet terrormistenkt i Mumbai at Al Qaida infiltrerte Microsoft for å plante trojanere og bakdører i Windows XP.

Etter terrorangrepene mot USA 11. september trappet det indiske politiet opp spaningen av mulige terroristforbindelser, særlig personer som kunne settes i forbindelse med den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI (Inter-Services Intelligence) som er kjent for sine nære bånd med Taliban-bevegelsen. Blant flere arresterte var den 25 år gamle skreddersønnen Mohammed Afroz Abdul Razzak som ble fengslet i Mumbai 2. oktober. Afroz ble tatt mens han ranet biler langs øde strekninger nattestid.

Indiske myndigheter sier Afroz (noen ganger kalt Afroze) tilhørte en gruppe på fire Al Qaida-medlemmer som planla å kapre et britisk passasjerfly og krasje det i parlamentsbygningen i London 11. september. Planen falt i fisk av ukjente grunner. Det er på det rene at Afroz tok forholdsvis langvarig flyveropplæring i USA, Storbritannia og Australia. Myndighetene i Storbritannia avviser opplysningene om den planlagte flykapringen. Det skal også være bekreftet at han og de andre i gruppen hadde billetter til en flytur fra Manchester til London 10. september.

Afroz er ved flere anledninger framstilt for en spesiell domstol der forhandlingene foregår bak lukkede dører. Indiske aviser har ikke tilgang til forhandlingene, og må ty til anonyme kilder hvis de skal supplere de offisielle uttalelsene. Det er gitt delvis motsigende versjoner av opplysningene om den påstått planlagte flykapringen i Storbritannia.

Afroz-saken har fått spesielt stor oppmerksomhet etter attentatet mot den indiske nasjonalforsamlingen forrige torsdag, som ble satt i forbindelse med den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI. Indisk politi hevder at de varslet myndighetene om at noe var i gjære, og det spekuleres at Afroz kan være blant dem som har gitt opplysninger om planlagte ISI-attentater mot India. Afroz settes også i forbindelse med kapringen av et fly som var på vei fra Katmandu i Nepal til den afghanske byen Kandahar.

Afroz er med andre gjenstand for mye oppmerksomhet i en situasjon der det er vanskelig å sjekke opplysninger, og der stemningen er svært opphetet.

Blant lekkasjene fra avhørene av Afroz, er opplysninger om at ett eller flere Al Qaida-medlemmer skal ha fått innpass som programmerere hos Microsoft, der de skal ha forsøkt å plante trojanere, bakdører og feil i Windows XP.

Kilden til dette, ifølge den amerikanske nyhetstjenesten Newsbytes, er en IT- og telekonsulent i New Delhi, Ravi Visvesvraya Prasad, kjent som moderator for en lukket Internett-tjeneste om IT-sikkerhet, South Asia Security and Info War.

Newsbytes siterer en talsperson for Microsoft som sier at påstandene er bisarre og løsrevne, og at de bør betraktes med skepsis.

Hindustan Times meldte i går at Afroz hadde vært inne til avhør hos en dommer i tre og en halv timer tirsdag, og at han skal ha kommet med en fullstendig innrømmelse. Verken påtalemyndigheten eller Afroz' forsvarere var tilstede under avhøret. Det ble gjort kontinuerlige opptak under hele avhøret. Politiet tok oppstilling rundt lokalet med pansret kjøretøy og maskingeværer. Avisas kilder sier at påstander om forbindelser mellom Afroz og Al Qaida bygger vesentlig på Afroz' egne erklæringer, og at det er sparsomt med uavhengig bekreftelser.

Britisk og australsk politi har sendt representanter til India, men disse skal ennå ikke ha fått lov til å avhøre Afroz. Australia vil vite mer om påstander om at Afroz også skal ha planlagt sabotasje mot Rialto Towers, landets høyeste bygning.

Til toppen