Statsbudsjettet 2018

Hevder datasentre kan skape titusener av nye arbeidsplasser i Norge

– Godt signal fra regjeringen, men legg på en ekstra null i fiberbevilgningen. Det trengs en milliard, sier han som vil bygge tre kjempeanlegg i Norge.

Fra datasenteret Green Mountain DC1 på Rennesøy. (Illustrasjonsfoto)
Fra datasenteret Green Mountain DC1 på Rennesøy. (Illustrasjonsfoto) (Bilde: Green Mountain)
EKSTRA

– Godt signal fra regjeringen, men legg på en ekstra null i fiberbevilgningen. Det trengs en milliard, sier han som vil bygge tre kjempeanlegg i Norge.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

«Verk og bruk»-regelen er en særnorsk ordning, som betyr at datasentre ikke bare må betale eiendomsskatt til kommunene der de etablere seg, men skattes også for produksjonsutstyret.

Alt fra kjøling og aggregat til servere regnes inn i eiendomsskatten. Det blir fort mye penger.

Dette kan være den egentlige grunnen til at Norge tapte i konkurransen med våre naboland, da Facebook valgte Sverige, Google valgte Finland og Apple la sitt kjempeanlegg til Danmark.

Samme regel gjør at et datasenter som det Digiplex har bygget på Fet i Akerhus, der Evry har flyttet sine servere, risikerer en årlig ekstraregning på mange millioner kroner.

Regjeringen har lyttet til bransjen når de fjerner verk og bruk-regelen i forslaget til statsbudsjett for neste år, som ble lagt fram i morges.

– Datasentre er fulle av veldig verdifullt utstyr. Det er synd å skattelegge de som starter opp slik virksomhet, sier statssekretær Reynir Jóhannesson i samferdselsdepartementet til digi.no. Han tror alt nå ligger til rette for at Norge kan få en blomstrende datasenternæring.

Men det er mer. I tillegg foreslås 100 millioner kroner til bygging av ny utenlandsfiber og 40 millioner til pilotprosjekt for utvikling av alternativt landsomfattende kjernenett.

Tor Kristian Gyland i Green Mountain Data Center. Arkivfoto.
Tor Kristian Gyland i Green Mountain Data Center. Arkivfoto. Foto: Espen Zachariassen

Green Mountain med digre dataanlegg på Rennesøy utenfor Stavanger og i Rjukan kommune synes signalene er riktig gode.

– Det var det første jeg sjekket i morges da jeg gikk av flyet. Dette er positivt og et skritt i riktig retning, sier administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain Data Center til digi.no på telefon fra London.

Han peker videre på at datasentre har fått like vilkår som kraftkrevende industri på elavgift.

Selskapet har fått fritak fra kommunen på eiendomskatt, men verk og bruk-regelen har likevel vært en hodepine. Fordi det har gitt et uforutsigbart skatteregime. Hvem vet hva som skjer etter neste valg, sier Gyland og utdyper:

– Det dreier seg om ganske store beløp og verdier som våre kunder putter inn i anleggene. Å fjerne regelen er virkelig med å hjelpe oss i satsingen vi gjør i utlandet.

Tror IT-gigantene kan legge moderate anlegg til Norge

Google, Facebook, Apple, Microsoft med flere har bygget enorme datasentre i 100 megawatt-klassen i andre europeiske land. Nå ser Gyland en trend hvor han hevder at de samme aktørene blir mer interessert i å bygge flere mindre anlegg.

Nylig ble et stort Microsoft Azure-datasenter slått ut i syv timer etter en tabbe med brannslukningsapparat, er en episode han har merket seg.

– En del av de store aktørene har annonsert at de vil bygge mindre anlegg. Det snakkes om at man har bygget seg «too big to fail»-datasentre. Ved å bygge ned mot kanskje 30 - 35 megawatt da endrer spillet seg litt. Det gjør at Norge kan lande flere avtaler, sier Gyland.

Bildet viser Facebooks datasenter i Sverige. Nå foreslår regjeringen grep som kan gjøre det mer attraktivt å velge Norge ved etablering av datasentre.
Bildet viser Facebooks datasenter i Sverige. Nå foreslår regjeringen grep som kan gjøre det mer attraktivt å velge Norge ved etablering av datasentre. Foto: Facebook

Toget har gått for de digre datasentrene, men Green Moutain-sjefen tror at aktører som de nevnte amerikanske gigantene vil kunne velge Norge for ekstra anlegg av litt mer moderat størrelse.

– Ofte har det vært bygget anlegg som dekker store geografiske områder, men vi ser at det bygges mer redundanse i software og flere mindre anlegg. For ellers blir omfanget så stort når de store datasentrene faller ut, sier han.

Oppsummert kaller han torsdagen for en god dag. – Vi er godt fornøyd med forslaget til statsbudsjett.

– Mange snuser på Norge

En annen som synes signalene er gode, men ikke helt et kremmerhus i mål, er daglig leder i Storespeed, John Amundsen.

Selskapet har planer om å bygge inntil tre digre datasentre, og håper at Fredrikstad kan bli stedet for det neste skyeventyret.

Usikkerhet rundt eiendomskatt på produksjonsmidlene har vært en tilbakemelding i diskusjoner med større internasjonale aktører, bekrefter han.

– Dette er aktører med behov for lagring av store datamengder. Vi ønsker ikke å navngi dem ennå. Det vi sier er at i Tyskland, England og Nederland finnes det cirka 2 000 datasentre som allerede er etablert. De er på vår radar med vurdering om å etablere vekst i Norge, sier Amundsen.

Vi har allerede rikelig tilgang på grønn eller ikke-forurensende energi. Det er viktig, men rammevilkårene regjeringen nå legger opp til vil bare ytterligere øke Norges status som et attraktivt land å velge, mener han.

– 100 millioner? Legg på en null til. Dette kan skape titusener av nye arbeidsplasser i Norge

Amundsen som også er involvert i Skagenfiber, selskapet med planer om å legge fiberkabel fra Fredrikstad til Skagen, synes regjeringens forslag om 100 millioner kroner til utenlandsfiber er et stykke på vei.

Regjeringen bør sette av en milliard til ny utenlandsfiber, mener John Amundsen.
Regjeringen bør sette av en milliard til ny utenlandsfiber, mener John Amundsen. Foto: Storespeed

– Vi tror nok det er helt nødvendig at staten er med å dekke deler av regningen. Dette er et godt signal, men ikke nok. 100 millioner kroner er et stykke på veien, men vi skulle gjerne sett en ekstra null her.

Han sier at store datasentre kan bidra til verdiskaping og hevder at det dreier seg om svært mange nye arbeidsplasser.

– Vi snakker om titusenvis av nye arbeidsplasser. Da er ikke en milliard kroner mye, sier John Amundsen.

– Hvilket belegg har du for å hevde at datasentre i Norge kan skape så mange nye arbeidsplasser?

– Jeg kan vise til både hva Apple har gjort i Danmark og det de selv sier det vil innebære. Eksempelet i Sverige med «The node pool» er Facebook sin etablering der. Det har allerede over få år skapt flere tusen nye arbeidsplasser. Om det ikke er slik at datasentre i seg selv genererer mange arbeidsplasser, så ligger det en stor verdiskapning rundt. Det får mange andre virksomheter til å ønske å etablere seg i samme område, svarer Amundsen.

Oppsummert mener han at bare signaleffekten fra forslaget til statsbudsjett vil øke mulighetene for å kunne tiltrekke seg kapital. Det betyr at selskapets planer er styrket ytterligere.

– Dette er et steg på veien til å få på plass ny utenlandsfiber, som er en nødvendighet. Vi håper at bevilgningene som foreslås kan økes mer senere, sier han.

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen