Høyere RAM-priser i vente

Japan som ved siden av Sør-Korea står for store deler av verdens RAM-produksjon, rapporterer om store kutt i produksjonen. Målet er å få opp prisene.

Japanske RAM-produsenter (Random Access Memory) kutter produksjonen ved eksisterende fabrikker, stenger eldre fabrikker og utsetter bygging og åpning av nye fabrikker. Disse kuttene er ledd i aktørenes forsøk på å heve prisnivået på minne - som har ligget på historisk lave nivå i flere år.

Matsushita og Hitachi stengte tidligere denne måneden fabrikker i USA, og selskapene kutter nå også på hjemmebane i Japan. Matsushita utsetter planlagt produksjonsoppkjøring ved en ny fabrikk, kutter investeringer relatert til integrerte kretser med 40 prosent i de fire neste årene, og utsetter byggestart av en ny fabrikk til år 2000.

NEC - verdens nest største minneprodusent - skalerer ned produksjonen av 64Mbit DRAM (dynamisk RAM) - byggeklossene i dagens moderne PC-minnemoduler. Selskapet fremskynder også produksjonsreduksjonen av 16Mbit DRAM - byggeklossene i forrige generasjons minnemoduler.

Samtidig øker NEC prisene med 10 prosent på 64Mbit DRAM i håpet om å få opp prisene. Analytikere mener at dette vil kunne påvirke andre produsenter til å gjøre det samme, og dersom andre følger etter vil det innebære høyere priser på ferdig minne i markedet.

Fordi minnemarkedet er meget internasjonalt vil en prisoppgang i verdensmarkedet umiddelbart få konsekvenser for prisene også i Norge.

Til toppen