Høyoppløselig TV til folket

Et amerikansk forskningslaboratorium har funnet en teknikk som gjør det mulig å se på neste generasjons TV på samme frekvens som vanlige TV-sendinger.

Det er det amerikanske forskningslaboratoriet Los Alamos National Laboratory, som ligger under det amerikanske energidepartementet, som har funnet løsningen på hvordan man kan spre høyoppløselig digital-TV ved hjelp av dagens TV-båndbredde. Det skriver IDG.se.

HDTV står for High Definition TV, og er en TV-teknologi med økt bildekvalitet gjennom flimmerfritt og mer detaljert bilde. Bredformat er også en viktig komponent i denne teknologien. Tanken bak HDTV er at seerne kan sitte nærmere skjermen, slik at bildet dekker en større del av synsfeltet. Dette skal gi en mer virkelighetstro opplevelse.

I dag trenger HDTV-apparater mer båndbredde enn analoge TV, og det amerikanske forskningslaboratoriet har funnet en løsning hvor HDTV-signalene kan presses inn på samme båndbredde som det analoge sendinger bruker.

I USA krever HDTV mer enn de seks megahertz som vanlige analoge TV-kanaler får tildelt i USA. Det finnes i dag ikke mange apparater som kan ta imot HDTV i verden, men den amerikanske kongressen har bestemt at formatet skal være standard innen 2006. De gamle, analoge TV-apparatene må da erstattes med nye HDTV-apparater.

Et problem med den nye løsningen utviklet av Los Alamos National Laboratory er at både nye og gamle HDTV-apparater må få installert ny programvare for å ta i bruk den tekniske løsningen.

Løsningen innebærer blant annet ny utnytting av de svarte feltene over og under bildet som ofte finnes når filmer vises. På denne måten har man lykkes i å presse både HDTV-informasjonen og den vanlige analoge TV-sendingen på fem av de seks megahertz som hver kanal tildeles.

Til toppen