Høytidsstemning på Oslo Børs

Verken dødsangst eller frykten for å bli korsfestet i løpet av påsken var særlig nærværende i markedet fredag. Nye to prosent ble lagt til IT-indeksen da kjempene Merkantildata og NetCom hentet hjem nye rekorder. Dermed fikk vi også "alle-tiders-høydare" i IT-indeksen, som steg til 1531.

Investorer med dårlige nerver vil kanskje peke på at enkelte markedsaktører må ha blitt vel sterke i sin tro på mirakler, før avgang til påskefjellet.

Etter at børsen stengte fredag ettermiddag ble aksjer i Merkantildata omsatt til 400 kroner. En av de mer optimistiske analytikerne, Erich Solberg hos Orkla Finans, satte dette som et kursmål for året under ett for knappe to måneder siden. Det er vel ingen som lynsjer ham for å bomme med ni måneder i dagens oksemarked.

254 kroner måtte du ut med for en aksje i Merkantildata på årets første handledag. Da var selskapet verdsatt til vel 4,5 milliarder kroner. Da klokka klang i Tollbugata klokken 16 var selskapet verdsatt til 7,1 milliarder kroner. Det er en kursoppgang på 55 prosent det - på tre måneder. (Verdien har økt med 57 prosent, men antallet aksjer er også endret). De mest oppdaterte resultat-estimatene skal normalt være gjengitt i Finansavisen - og de indikerer da en P/E på 35.

Heller ikke dagens andre store toppnotering - NetCom til 210 kroner - er noe å kimse av. Kursen startet året på 179 kroner hvilket gir en stigning på 17 prosent. Selskapet er nå verdsatt til 9,9 milliarder kroner. Vår siste runde med analytikere antydet en forventet bunnlinje på rundt regnet 400 millioner kroner i inneværende år, hos de analytikerne vi på subjektivt grunnlag fester størst lit til.

Siden den gang (11. mars) har markedet hørt at resultatene i januar og februar har vært hyggelige, mobilsalget i påskekampanjen går etter sigende "godt". Det som trekker mest opp ser ut til å være en hel rekke nye analyser - spesielt fra utenlandske analytikere. Det at stadig flere utenlandske meglerhus viser interesse for aksjen trekker i retning av at Erik Storelv i Enskilda Securities ikke er helt alene om å ha en magefølelse som sier oppkjøp.

Vi har tidligere kommentert oppkjøpscaset på denne plassen - interessenter henvises til relaterte saker og tidligere kommentarer (bruk søk-funksjonen nederst på siden og sjekk de relaterte sakene i margen).

Nera så en oppgang på hele fem prosent til 29,10 fredag. Aksjen er handlet på mellom 27 og 30 kroner siden resultatene ble lagt frem 5. februar. Selskapet har foreløpig ikke annonsert noen arvtager til styreformann Frode Botnevik.

Bekreftelsen på at Tandberg Data og Compaq inngår OEM-kontrakt på MLR ble tolket som en god nyhet i markedet. Det var likevel ikke nok til å gi noe kursløft, selv på en dag hvor resten av markedet var positivt og det amerikanske markedet hadde en sterk dag også i går.

Til toppen