HP har sommerens Itanium-kolleksjon klar

Hewlett-Packard har klargjort sommerens Itanium-kolleksjon. Den går ut på markedet straks Intel gir signalet. Bildet viser en prototyp som HP Norge fikk låne i januar.

Itanium-prosessoren skulle kommet i mars, men er enda en gang utsatt fra Intels side. Opphavet til Itanium er et felles utviklingsprosjekt som for en internt parallellprosesserende 64 biters prosessor som Intel og Hewlett-Packard har kjørt siden tidlig på 1990-tallet. HP har ved flere anledninger understreket at Itanium er en krumtapp i selskapets strategi.

Etter det digitoday.no erfarer, vil HP starte med tre modellserier basert på Itanium. I tillegg kommer Itanium-varianten av Superdome. Med mindre noe helt uforutsett skjer, og Intel drøyer lenger enn til juni med å lansere Itanium formelt, vil de to første modelleseriene være klare tidlig på sommeren, den største litt ut på høsten.

Inngangsmodellen bærer navnet Big Sur og vil kunne konfigureres som enten tjener eller arbeidsstasjon. Fysisk er den på størrelse med prototypen på bildet. Den vil huse inntil to 733 MHz Itanium-prosessorer, med to megabytes høyhastighets cache og en 133 MHz buss, samt opptil to gigabytes minne. Det vil bli fritt valg mellom Windows (Whistler) og HP-UX, bortsett fra at 3D-grafikk vil kreve Windows. Som arbeidsstasjon skal den profileres mot teknologitunge brukere, blant annet innen konstruksjon. Signaler fra HP Norge tyder på at en Itanium-arbeidsstasjon her i landet først og fremst vil bli brukt som en utviklermaskin.

Som inngang til krevende serveroppgaver innen teknologi og e-handel kommer to- til fireveis serien Ironman, med prosessorer på 733 MHz eller 800 MHz, to til fire megabytes nivå tre cache, inntil 65 GB med feilkorrigerende minne, 10 PCI spor, 36 GB disk, "hot swap" komponenter og HP-UX 11i som operativsystem. Ironman vil tilbys rackmonterbar i en høyde på 7 U, slik at fem av dem kan stables oppå hverandre i samme rack.

Storebror Olympic samler inntil fire fire-prosessorers maskiner etter ccNUMA-prinsippet. Her blir det 32 PCI-busser og inntil 96 ledige PCI-spor. Operativsystemet er HP-UX 11i med partisjonering. Foreløpige bilder av Olympic viser et system fordelt på tre skap i mannshøyde, men de kan være misvisende.

Når Superdome med Itanium blir klar, vites ikke. Denne serveren profileres nærmest som en supermaskin, og vil kunne samle inntil 64 symmetrisk flerprosesserende prosessorer i et partisjonerbart system. Superdome passer inn i den pågående trenden med serverkonsolidering, der store selskaper kutter ut hundrevis av mindre servere til fordel for et partisjonerbart system. Superdome vil kunne kjøre 64 biters Linux, HP-UX og Windows parallelt i samme boks.

Til toppen