HP lanserer tettpakket server "Powerbar"

HP forbereder seg på å lansere sin tettpakkede server "Powerbar", basert på stående Linux-kjørende serverkort, koplet sammen gjennom CompactPCI.

Bildet fra PICMG som styrer CompactPCI-standarden, viser et kort i 3 U høyde. Kortene som Hewlett-Packard bruker i sin første utgave av den tettpakkede serveren "Powerbar", er over tre ganger så høye. HP regner med å falle ned til 5 U høyde i løpet av 2002. CompactPCI er en sammenkoplingsstandard som vanligvis brukes innen telekom og innen industriell produksjon.

Tettpakkede servere er en ide som svarer til behov i store organisasjoner og hos operatører og tilbydere, der man ser for seg store gevinster ved å samle opptil mange hundre servere i én rack. I stedet for det som er vanlig i dag, med flate servere i full bredde og 1 U høyde, ser man for seg stående serverkort på rackhyller, omtrent slik bøker står i bokreoler. Leverandører av strømsparende prosessorer for bærbare apparater, særlig Transmeta og Intel, ser for seg at tettpakkede servere kan bli et viktig tilleggs for slike prosessorer.

Markedsanalytikere venter at segmentet vil vokse sakte, selv om de første produktene har vært på markedet i flere måneder allerede. Det som trengs, skal være at Intel-baserte leverandører kommer på banen. International Data Corp tror den første veksten vil komme fra 2003, og at markedet vil nå 2,9 milliarder dollar i 2005.

Ifølge ZDnet vil HP kunngjøre sin Powerbar i dag, men nettpublikasjonen er som vanlig tilgodesett med forhåndsinformasjon. Et system med 16 prosessorkort og 16 kort for lagring og inn/utdata er priset til rundt 45.000 dollar. Operativsystemene i første omgang er Linux - fra Red Hat, SuSE eller Debian - med Windows før sommeren og andre Linux over sommeren. Prosessorene er eldre Pentium III-varianter. Nyere Intel-prosessorer samt HPs egen PA-RISC legges til utvalget neste år, og fra 2003 vil det være mulig å få "bladservere" med to prosessorer per kort.

Bruksområdene skal være webtjenere, samt virtuelle private nett (VPN), e-post og krypteringsoppgaver innen e-handelstransaksjoner.

HP legger også vekt på stødige fysiske egenskaper, og sier det vil søke sertifisering etter standarden til Network Equipment Building Systems. Det betyr at Powerbar-skap vil være motstandsdyktige mot jordskjelv, høy fuktighet, røyk og støv.

Til toppen