HP og SGI støtter Linux

Linux har fått to nye storebrødre: Hewlett-Packard og Silicon Graphics slår nå følge med Compaq i salget av servere med gratis-operativsystemet.

Bruken av Linux har eksplodert de siste årene, men mangelen på skikkelig support har vært en betydelig brems for datasjefer som ønsker å ta i bruk Linux til kritiske oppgaver. Denne mangelen på krisestøtte er i ferd med å rette seg opp. I går offentliggjorde både Hewlett-Packard, verdens tredje største dataselskap, og Silicon Graphics (SGI) at de skal starte salget av servere med Linux, forteller den amerikanske finansavisen Wall Street Journal.

Det er ikke nødvendig å tillegge de to selskapene "anti-Microsoft-motiver" for deres støtteerklæring til Linux. I det analytikere sammenlikner med et snøskred, har Linux veltet over databransjen og brukes nå på én av syv servere, ifølge analyseselskapet IDC.

Mark Miller, administrerende direktør i SGI Norge, kan ikke gi noen dato for når norske kunder kan kjøpe servere med Linux.

Nylig fortalte Compaq at deres Intel- og Alpha-servere støtter Linux. Dette er viktig for Linux-miljøet i Norge, da det står en Compaq-logo på nesten annenhver server som selges i her i landet.

I tillegg skal HP hjelpe Linux-miljøet med å utvikle en versjon av operativsystemet for de kommende 64-bits prosessorene som HP utvikler sammen med Intel. HP skal bruke Linux-versjonen som Red Hat distribuerer, mens SGI kopierer Linux selv.

Foreløpig skal de to selskapene bare selge Intel-servere med Linux, noe som innebærer enda sterkere konkurranse for Microsoft og deres Windows NT. HP og SGI selger egne Unix-versjoner med sine henholdsvis PA-RISC og MIPS-utstyrte maskiner.

HP og SGI er bare to av flere store dataselskaper som i det siste har valgt å støtte det stadig mer populære gratis-operativsystemet. Oracle og IBM har begge lovet å lage versjoner av sine databaser for Linux.

Til toppen