Hva er Gates så redd for?

Halloween-dokumentene antyder at én mulig Microsoft-strategi kan være å "omfavne" eksisterende standarder, "utvikle" dem, og dermed "utrydde" dem som konkurransefortrinn for OSS-utviklere, kommenterer produktsjef Espen Kvalheim i Intergate.

De såkalte Halloween-dokumentene , hvor en Microsoft-ansatt vurderer trusselen i Open Source Software generelt og Linux spesielt , gjorde det veldig tydelig at Microsoft er bekymret. Tradisjonelt har programvareleverandører konkurrert på pris, kvalitet, support og kompatibilitet. Open Source-applikasjoner er gratis, og Microsoft kan dermed glemme å konkurrere på pris. Overlegen kvalitet er ett virkemiddel man kunne tatt i bruk, men mot godt styrte OSS-prosjekter (de mest kjente er kanskje Linux , Apache og Sendmail kommer selv Microsoft, med sine rekordbudsjetter for produktutvikling, ofte til kort i manges øyne.

Support på Linux og OSS er fortsatt et ømt punkt for mange, men høstens Linux-fremstøt fra blant andre Oracle, Netscape og Intel har resultert i at flere kommersielle krefter satser mye på å bygge opp de support-funksjonene mange er vant til: Dyr telefonsupport, eller svindyre on-site-konsulenter som kan rydde opp i problemene.

Dessuten har de fleste velkvalifiserte IT-personer oppdaget at rådene man kan få gjennom nyhetsgrupper, FAQ-lister og andre Internett-kanaler ofte er minst like gode som de man må kjøpe når man har kommersielle pakker å forholde seg til. Jo flere som oppdager dette, desto mindre vil Microsoft ha igjen for å spre "Fear, uncertainty and doubt" (FUD) om konkurrerende produkter.

Kompatibilitet er den siste, tradisjonelle skansen, og den har vist seg å være gull verdt for Microsoft tidligere: Når "alle" bruker Windows eller MS Word, kan man rett og slett oppleve å ha kostnader forbundet med å bruke konkurrerende pakker, selv om de kan være både billigere og bedre.

Dette har selvsagt Microsoft forstått forlengst, og de har allerede utnyttet det en god stund. Men for hver nye kunde som innser at Microsoft kommer til kort på de tre første punktene, og hopper av som følge av det, blir kompatibilitet mindre verdt.

Microsoft har riktignok et ess i ermet. Utvikling av Open Source Software forutsetter nemlig vanligvis at man har standarder å programmere utifra. HTTP og andre web-standarder har for eksempel vært avgjørende for Apache, slik SMTP og andre mail-standarder har vært det for Sendmail. Halloween-dokumentet hinter frempå at én mulig fremgangsmåte for Microsoft kan være å "omfavne" eksisterende standarder, "utvikle" dem, og dermed "utrydde" dem som konkurransefortrinn for OSS-utviklere (en taktikk kalt EEE - embrace, extend, extinguish).

Nå tyder imidlertid mye på at markedskreftene neppe vil tillate dem å bruke denne taktikken. Sun Microsystems fikk nylig en dommers medhold i at Microsoft har klusset utilbørlig med deres åpne standard Java, og Microsoft må dermed foreta endringer i to av sine viktigste produkter: Windows 98 og Internet Explorer. Det alene er riktignok neppe noen garanti for at Microsoft vil la være å prøve seg, men dersom kjennelsen får danne presedens, kan det bli lettere å stoppe dem ved neste korsvei.

Dette er det Gates og Microsoft er redd for: De frykter konkurransen fra Linux, de frykter for at markedet for flere av programmene deres skal forsvinne, men først og fremst frykter de å miste kontrollen...

Til toppen