I Norden har to av fem bredbånd i 2005

Andelen europeere med bredbåndstilgang til Internett vil vokse til 18 prosent i 2005. I Norden vil andelen være nærmere 40 prosent, på høyde med USA, spår Forrester.

Rapporten "European Broadband Takes Off" bygger på intervjuer med høytstående representanter for 59 televerk, kabelleverandører, internettilbydere, innholdsleverandører og maskin- og programvareleverandører i 17 europeiske land.

Andelen europeere med bredbåndstilgang til Internett er i dag praktisk talt null. Forrester mener dette vil endre seg svært raskt, og at det vil bli en intens konkurranse mellom store og etablerte tele- og kabelselskaper. Innen utgangen av 2002 vil den månedlige avgiften for bredbånds internettilgang ha sunket til under 30 euro - altså mindre enn 250 kroner - i 10 av de 17 landene rapporten omfatter.

Når det skjer, vil andelen som skaffer seg bredbåndstilgang øke drastisk, fordi Forrester mener at innholdsleverandørene da vil være klare til å slå til. Prisfallet alene kan ikke annet enn doble abonnenttallet, mener Forrester. Det er innhold, selve tilbudet av tjenester, som vil skape masseoppslutning.

Dette vil igjen skape kraftige rystelser i markedet. Forrester tror at små og uavhengige spesialister på kabel, internettilgang og bredbånd vil ryke ut av konsumentmarkedet. Blant de som mister fotfeste, er Chello. Vinnerne vil være de store televerkene og deres døtre innen aksess og kabel.

Geografisk sett vil det Forrester kaller Skandinavia - egentlig Norden siden Finland åpenbart er med - komme på høyde med USA i 2005 med bredbåndsandel på mellom 36 og 40 prosent. Tyskland vil oppleve en offensiv fra Deutsche Telekom og nå 25 prosent. Nederland vil oppleve spesielt hard konkurranse mellom kabel og ADSL, og komme opp i 28 prosent. I Storbritannia blir andelen 20 prosent, og i Frankrike 11 prosent.

80 prosent av hjemmenes bredbåndstilgang blir enten kabel eller ADSL, og ADSL vil lede an med 53 prosent, spår Forrester.

Les mer om bredbåndstilgang i Norge:


Advent gir deg 100 ganger raskere Internett
Borettslag signerer fiberavtale
Nå får du bredbånd via Telenors kobber
OBOS signerer egen bredbåndsavtale
Telenor planlegger bredbånds-boks for stua
NBBL: "Bredbandsbolaget feilinformerer"
240.000 norske husstander tilbys bredbånd
Regjeringen vil overvåke bredbåndsutviklingen

Til toppen