I/O-fred sikrer felles arvtaker til PCI

To avvikende standarder for ny svitsjet I/O holdt på å få dataverden til å revne mellom IBM og Compaq på den ene siden og Intel og Dell på den andre. Nå er krigen avverget.

To avvikende standarder for ny svitsjet I/O holdt på å få dataverden til å revne mellom IBM og Compaq på den ene siden og Intel og Dell på den andre. Nå er krigen avverget.

Det dreier seg om hvordan morgendagens Intel-baserte tjenere skal håndtere inn- og utdata (I/O for "input/output") når PCI og etterfølgeren PCI-X blir alt for trange.

Krangelen kan føres tilbake til i fjor, da IBM, Compaq og Hewlett-Packard kunngjorde at de samarbeidet om å spesifisere arvtakeren PCI-X til PCI. De første PCIX-tjenerne ventes allerede før årsskiftet.

Intel svarte med å kunngjøre et langt mer ærgjerrig prosjekt, døpt NGIO for "next generation input output". Hensikten var ikke bare å utvide en eksisterende standard, men å skape en ny, basert på svitsjing etter konseptet kalt "switched fabric", der båndbredden kunne økes langt mer.

Da svarte PCI-X-gruppa med å kunngjøre et tilsvarende svitsjet I/O-prosjekt, kalt Future I/O. Prosjektet fikk støtte av et hundretalls aktører, blant dem 3Com, Adaptec og Cisco.

Ifølge styrte lekkasjer til News.Com og ZDnet skal den ødeleggende splittelsen mellom Intel og flere av selskapets største kunder nå være leget. En offisiell kunngjøring om en ny felles standard, døpt System I/O, ventes i løpet av tirsdag i forbindelse med Intels pågående utviklerkonferanse.

Den nye standarden skal foreligge spesifisert innen utgangen av året. De første maskinene med System I/O ventes innen utgangen av 2001. Arbeidet med NGIO og Future I/O skal opphøre, mens de beste egenskapene fra begge skal føres videre i System I/O. Denne standarden skal styres av en egen gruppe der formannskapet deles mellom Intel og IBM, og der uenighet skal avgjøres etter prinsippet ett selskap én stemme.

Et vesentlig bidrag fra NGIO blir Suns utvidelse av Intels utkast, kjent som "Fat Pipes". Den nye standarden skal ikke bare gjelde de mest avanserte tjenerne, men skal også kunne brukes i mellomstore og små maskiner. Båndbredden blir 2,5 gigabiter per sekund. Det legges opp til at tjenerleverandørene gis større muligheter til å differensiere sine produkter enn tilfellet er i dag.

System I/O vil fungere med både 64 biters og 32 biters prosessorer. Tidsskjemaet innebærer at den vil komme tidsnok til å brukes i de første McKinley-maskinene, det vil si Intels andre 64 biters prosessor. De første tjenerne som utstyres med Intels første 64 biters prosessor, Merced, må holde seg til PCI eller PCI-X.

Man regner med en lang overgangsperiode der leverandører vil tilby tjenere basert på både System I/O og PCI-X.

Sammenslåingen av de rivaliserende standardene kom ikke uventet. Daglig leder i Intel Craig Barrett uttalte før helgen at arbeidet med å finne fram til en felles standard hadde topp prioritet.

Til toppen