IBM: Bedre isolasjon gir raskere brikker

IBM har kunngjort en brikketeknologi døpt "silicon-on-insulator". Mens den tidligere kunngjorte kopperteknologien gir raskere forbindelser mellom transistorene, sørger "SOI" for at signalflommen ikke svekkes av lekkasjer og interferens.

IBM sier at ved å tilføre SOI til eksisterende brikker vil klokkefrekvensen kunne økes med rundt 35 prosent, samtidig som strømforbruket minskes med en tredel. SOI skal åpne for brikker med klokkefrekvens over 1000 MHz.

Teknologien er egentlig ikke ny. Den er brukt i komponenter til satellitter og raketter. Det nye er at IBM har funnet en måte å produsere SOI-brikker på som øker omkostningene med beskjedne ti prosent.

Kopperbrikker med SOI vil kunne produseres tidlig i 1999. IBM får et forsprang i forhold til Motorola, Lucent, Honeywell, Canon og Mitsubishi som arbeider på egne SOI-prosjekter. På den andre siden skal Intel ikke ha vært særlig opptatt av denne teknologien.

IBM skal i første omgang bruke SOI-brikker i tjenere og superdatamaskiner. Så kommer bærbare PC-er og integrerte brikker for batteridrevne enheter som mobiltelefoner og lommemaskiner.

Til toppen