IBM bekrefter Linux-avtale

"Big Blue" bekreftet torsdag at selskapet vil selge PC-er og servere med gratis-operativsystemet Linux.

Som ventet kaster IBM seg på Linux-bølgen med full tyngde (se peker til tidligere artikkel "Blå seier for Linux" for hovedpunktene i satsingen). Selskapet offentliggjorde i dag detaljer Red Hat-avtalen, som innebærer at Linux vil bli tilbudt gjennom IBMs Business Partners-kanal.

IBM planlegger å starte salget av PC-er, Netfinity PC-servere samt enklere RS/6000-servere og arbeidsstasjoner med Linux ferdig installert.

Hovedpoenget i avtalen er å optimalisere IBMs maskinvare for å kjøre Red Hats Linux bedre. Hva denne "optimaliseringen" egentlig betyr gjenstår å se, men de uttalte mål er blant annet å bedre ytelselsen, påliteligheten og sikkerheten, samt utvide Linux-støtten for ulike typer maskinvare.

Sun, HP, Dell, Silicon Graphics og Compaq har i tur og orden annonsert at de skal starte salg av servere og pcer med Red Hat-versjonen.

Linux har i lavine-tempo veltet inn over databransjen og brukes nå på én av syv servere, ifølge analyseselskapet IDC. Utviklingen kunne gått enda raskere, men uten brukerstøtte har mange datasjefer rett og slett ikke våget å ta i bruk Linux, selv om ønsket har vært der. Dette er i ferd med å rette seg opp etter hvert som de store dataselskapene tilbyr hjelp og krisestøtte for Linux.

Både IDC og Gartner Group mener den viktigste grunnen til at så mange har tatt i bruk Linux er en voksende misnøye med Microsoft og deres produkter. Dessuten gir Linux høy ytelse, det er i hovedsak stabilt, og sist men ikke minst er operativsystemet gratis (eller nesten gratis). Mange brukerne setter dessuten pris på å kunne endre kildekoden selv, en mulighet som ikke finnes i kommersielle produkter, poengterer IDC.

Til toppen